Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Byl otevřen legendární brněnský restaurant Padowetz

Byl otevřen legendární brněnský restaurant Padowetz

30. 11. 2013 - BRNO - Legendární brněnský restaurant Padowetz patří neodmyslitelně k historii města Brna. Na výsluní stál v 19. století, kdy patřil mezi nejlepší restaurační a hotelové zařízení v Brně. Na tuto tradici chtějí navázat současní provozovatelé. Padowetz byl slavnostně otevřen v pátek 29. října.

Rozsáhlá přestavba prvního patra paláce Padowetz si vyžádala téměř rok. Noví provozovatelé velkoryse rozšířili kapacity původních prostor, vybudovali zcela nový, atraktivní interiér a investovali značnou částku do zcela nového, nejmodernějšího kuchyňského a technického zázemí. Nové prostory nabídnou 220 míst, kuřáckou i nekuřáckou část a především kvalitní gastronomické služby.

„Chceme navázat na to nejlepší z pestré historie Padowtze,“ říká jeden ze zástupců provozovatele ze společnosti JOLS a dodává: „Je nám jasné, že zákazníky získáme pouze vysokou kvalitou jídla, piva a celkových služeb. Historie Padowtze, umístění na frekventovaném místě a moderní atraktivní interiér nám k tomu mohou pomoci.“

Jak se sluší na restauraci se slavnou historií, budou na čepu tradiční české značky -  plzeňský ležák Pilsner Urquell z pivních tanků a černé pivo Velkopopovický Kozel Tmavý. Nabídku obohatí pšeničný speciál Fénix a nealkoholické pivo Birell. Nebude scházet  ani stále oblíbenější tradiční britský nápoj cider. U Padowtze se bude čepovat prémiová značka cideru Kingswood, který se vyrábí smícháním moštů z různých odrůd jablek v přesně stanovených poměrech.

Zcela ojedinělé architektonické řešení interiéru, které nemá v Brně obdoby, nabízí hostům přímý pohled do kuchyně. Gastronomie se opírá o ověřená jídla tradiční české kuchyně s moderním přístupem k používaným surovinám, způsobu přípravy i servírování. Specialitou budou grilovaná masa, mezi kterými kraluje hovězí z původně skotského masného plemene Angus Black, který se u nás chová na českomoravské vysočině. Samozřejmostí jsou i tříchodová polední menu za jednotnou cenu 85,- Kč. Otevřeno bude sedm dní v týdnu.

Interiér vznikl pod dohledem zkušeného architekta Davida Marka, který vyzdvihuje jedno z mnoha originálních řešení, které interiér nabízí: „Velmi zajímavé a zábavné bylo hledání řešení, jak dostat hosty do oken tak, aby mohli být skoro součástí ulice pod nimi.“

Hotel Padowetz byl postaven roku 1839 a brněnští kronikáři a znalci hostinské profese se shodovali v přesvědčení, že ho zakladatel legendární brněnský hostinský a hoteliér Lorenz Padowetz nechal postavit "s velkým vkusem a velkorysostí". Stavba byla provedena na takzvaných regulovaných pozemcích, v těsné blízkosti místa, kde teprve krátce předtím byla zbořena jedna z nejvýstavnějších brněnských městských bran, zvaná Židovská. Hotel Padowetz si zachoval úroveň prvotřídního podniku nejen za císaře pána, ale také za první Československé republiky, kdy - jak ocenil i věhlasný brněnský kronikář a folklorista Leopold Masur - "ani o vlásek nesestoupil ze své úrovně, v níž byl založen". Tehdy byl hotel stále vlastnictvím rodiny Padowetzů. Ve třicátých letech ho "pokrokově a uvědoměle" vedl městský rada Albín Padowetz a poté jeho vdova. K devastujícímu úpadku došlo po roce 1948. Po roce 1989 celý objekt nabývá zpět svůj původní význam a postavení.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz