Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Nově otevřený restaurant Padowetz pohledem architekta

Nově otevřený restaurant Padowetz pohledem architekta

4. 12. 2013 - BRNO - Restaurant Padowetz slavnostně otevřel v pátek 29. listopadu. Jednalo se o rozsáhlou, ambiciózní, velkorysá a náročnou přestavbu. Interiér nového restaurantu Padowetz vznikala ve spolupráci s architektem Davidem Markem z DL Studia. Přečtěte si, jak by se podle architekta měl host při návštěvě restaurace Padowetz cítit.

Jak jste přistupoval k řešení interiéru?  Jakou jste zvolil barevnost, materiály a prostorové uspořádání?
Zadání investora bylo vytvořit klasickou hospodu a restauraci tak, aby zapadala do obrazu hospod s plzeňským ležákem. Ovšem s možností prodloužit provoz restaurace do pozdějších hodin a lehkou proměnou atmosféry změnit restauraci v hospodu s barem.

Proto je výběr materiálu a barevnosti podřízen typu pivní hospody. Použil jsem některé barevné ikony, jako jsou světlé desky stolu, dřevěná podlaha, dřevěné židle. Jako jeden z vrcholů atmosféry interiéru a důrazu orientace na pivo je umístění pivních tanků v centru hlavního prostoru a vytvoření barového sezení okolo těchto tanků.
Důležitou součástí této hospody je klasická gastronomie. Dostatek míst pro pohodlné stolování bylo proto samozřejmostí. V takto velikém prostoru jsem si mohl dovolit dokonce více samostatných ostrůvků určených především pro gastronomii. Večerní proměnu restaurace umožňuje velký bar s mohutnou výstavou alkoholu a také efektní "knihovna" na podiu, s proměnlivou hrou světel.

 

Jakého hosta jste měl před očima, jak by se měl v novém Padowtzi cítit?
Rozlehlost prostor si říká o vytvoření několika různých zákaznických zón. Své místo by si zde mělo najít nejen více různorodých skupin, ale každý návštěvník by měl možnost vybrat si různá místa podle okamžité nálady a potřeby. Myslel jsem především na milovníka snoubení dobrého jídla s dobrým pivem. Ten si může vychutnat posezení s kamarády u velkých stolů, nebo vyhledá soukromější a intimnější místa ve výklencích oken s výhledem na frekventovanou Masarykovu třídu. V centru hospody nás láká sezení u pivních tanků na barových sedačkách s možností korzovat mezi skupinami přátel od stolu ke stolu.

Další varianta je z bezpečí pódia sledovat dění v celé restauraci a náležitě nasát atmosféru živé hospody.
Vstupní část je živější s důrazem na bar a pivní tanky. Doufám, že ta uspokojí hosty milující živou zábavu a rušnou konverzaci.
Levé křídlo u kuchyně je klidnější a doporučuji jej návštěvníkům, kteří si přišli vychutnat zdejší kuchyni.

 

V restauraci je otevřený pohled do kuchyně. Je to úmysl, záměr nebo komplikace?
Samozřejmě je to záměr investora, který se mi osobně velmi zamlouvá. Je to plně v duchu současných trendů nechat hosta nakouknout "pod pokličku". Nic neskrývat a ukázat hostům otevřeně a poctivě, jak v kuchyni vše vzniká. Tím by se měla u hosta podpořit důvěra ve zdejší mistry kuchaře.

 

„Svazovala“  vás nebo naopak dodávala vám chuť a energii skutečnost, že Padowetz je v Brně legendární pojem?
Snažil jsem se především, aby toto místo opět ožilo a lidé si k němu mohli vytvořit nový vztah.

 

Co vás při navrhování interiéru nejvíce bavilo, potěšilo, s čím jste si vyhrál?
Nejvíce nás (myslím nejenom mne) bavila možnost dostat hosty do oken tak, aby mohli být skoro součástí ulice pod nimi. Řešit tento "vláček" jako samostatný prostor v restauraci.

 

Restaurace se nachází v prvním patře paláce Padowetz. Představuje to výhodu či nevýhodu?
Má to samozřejmě mnoho nevýhod. Nejen delší cestu hosta od vstupu k jeho místu u stolu, ale hlavně chybí komunikace mezi živou ulicí a prostorem restaurace. Proto jsme se snažili i v patře ulici s restaurací co nejvíce propojit.

Naopak výhodou je samotný otevřený velký prostor. Je to unikátní místo na Masarykově třídě, který bychom jenom těžko hledali v malých, přízemních obchodních jednotkách. Myslím, že se vyplatí udělat několik kroků navíc a užít si atmosféru jedné z největších restaurací v Brně. Navíc již při vstupu a na schodech budete vtaženi atmosférou a bohatou historií Padowtze.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz