Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Opravdu cukr potlačuje chuť kávy?

Opravdu cukr potlačuje chuť kávy?

9. 12. 2013 - Je něco lepšího, než si po ránu připravit voňavý šálek lahodné kávy? Co když ale nemáme presovač? Jde připravit dobrou kávu doma i bez něj? A jak je to vlastně s cukrem? Opravdu potlačuje chuť kávy? Šéfbarista CrossCCafe Luboš Martínek zná odpověď...

Jak si můžu doma připravit chutné espresso, když nemám presovač?

Jednou z možností, jak se vyhnout nákupu drahého presovače a přitom si doma připravit velmi chutné espresso, je pořídit si moka konvičku. Ty se běžně nabízejí v různých velikostech a ceně pohybující se kolem 1000 korun. Příprava je snadná a rychlá. Pro přípravu kávy v moka konvičce budete potřebovat kávu na jemně až středně hrubé mletí. Do spodní části konvičky nalijte vodu dle potřeby, ale maximálně do výšky ventilu.

„Do pevného kovového filtru nasypte potřebné množství kávy v poměru 1 odměrka 7g na jednu osobu. Kávu nijak neupěchujte. Zašroubujte horní díl a celé umístěte na plotýnku. Rukojeť moka konvičky umístěte mimo přímé místo ohřevu, aby nedošlo k jejímu nahřátí. Vyčkejte, dokud neuslyšíte zvuk vroucí kávy. To se právě voda pomocí tlaku páry přemisťuje ze spodního zásobníku přes filtr do horní části a vzniká káva. Jakmile zvuk zeslabuje, vypněte plotýnku a káva je připravena k servírování. Takto připravené espresso je možné dochutit všemi obvyklými způsoby,“ říká šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.

Jak je to s cukrem? Opravdu potlačuje chuť kávy?

Tisíc lidí, tisíc chutí a každý má samozřejmě právo popíjet na způsob, který mu nejlépe vyhovuje. Na druhou stranu, pokud si chcete tento nápoj opravdu vychutnat, je vhodnější pít kávu bez cukru. Lépe tak poznáte i mírné chuťové rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy a jejich nuance se vám budou snadněji porovnávat.

„Cukr totiž výrazně potlačuje charakteristické chuťové vlastnosti kávy a vy se tak při pití oslazeného nápoje částečně připravujete o požitek. Podobně je to i se skořicí, ale záleží na preferencích každého,“ vysvětluje šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: CrossCafe
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz