11. 12. 2013 - PRAHA - Většina obchodníků a prodejců je na Vánoce spokojena. Zimní období mají ale rádi i provozovatelé restaurací s rozvozem jídla. „V prosinci je počet objednávek jídla do domu oproti jiným měsícům až dvojnásobný,“ uvádí Marc Westermann z objednávkového portálu JídloTEĎ. Důvodem je především úspora času.
Stravovací návyky Čechů se přizpůsobují roční době. Zatímco v létě si Češi rádi posedí na zahrádce venkovní restaurace a dají si čerstvý salát a šťávu z vymačkaného ovoce, v zimě by nejraději jedli hlavně maso a tučnou stravu obecně. „V předvánoční době si naši zákazníci obzvláště rádi objednávají steaky,“ popisuje své zkušenosti Marc Westermann z portálu JídloTEĎ, který se specializuje na rozvoz jídel.
Zimní statistiky serverů nabízejících rozvoz jídla tak vede česká a americká, ale i indická kuchyně. A ideálně dovezená až do domu. Důvodů je několik. „Během adventu mají lidé méně času vařit nebo chodit na jídlo. Rozvoz představuje výraznou úsporu času,“ vysvětluje Westermann. Další výhody skýtá rozvoz i ve srovnání s návštěvou restaurace. „Nemusíte se nikam vypravovat a hledat místo k parkování. Odpadá také spropitné,“ vyjmenovává důvody Westermann. Někdo také nerad čeká na jídlo více než hodinu, protože má hlad právě v danou chvíli. Portály nabízející rozvoz disponují i funkcí objednávek dopředu. „Obliba objednávek v předstihu roste. Typické je objednávání oběda hned po příchodu do práce, kdy ještě není největší shon,“ popisuje Westermann. Další nárůst objednávek prováděných předem připadá na večerní hodiny, kdy lidé po návratu z práce nechtějí na jídlo čekat.
Servery zprostředkovávající rozvoz jídla mají před Vánoci žně, a to hned dvojité. Zaprvé si u nich objednává večeře řada domácností, jejichž členové mají před Vánoci hodně starostí a na vaření jim zbývá málo času nebo energie. „Lidé se snaží ušetřit čas při přípravě Vánoc či Silvestra právě rychlým dovozem večeře. V prosinci tak míváme dvojnásobný počet zakázek ve srovnání s normálními měsíci,“ představuje Westermann každoroční předvánoční statistiky JídlaTEĎ.
Zadruhé využívají rozvozu jídel i společnosti chystající občerstvení na vánoční večírky. „Objednávky cateringu z konkrétních restaurací a jeho dovozu do firem jsou letos dosud nejvyšší, asistentky a další lidé zodpovědní za tuto oblast přišli na to, že si mohou na počítači velmi snadno navolit obsah objednávky,“ popisuje Westermann.
Jídlo do domu zažívá největší shon před Štědrým dnem a několik dnů před Silvestrem. Najdou se i tací, kteří si chtějí objednat jídlo přímo „pod stromeček.“ Na Štědrý den lze jídlo objednat také, ale české podniky jsou kvůli svátku většinou zavřené. K dispozici jsou proto spíše pokrmy exotických kuchyní. „Tyto provozovny často vlastní lidé, kteří křesťanské svátky neslaví a práce během nich pro ně není problém, namátkou se to týká třeba čínské nebo indické kuchyně,“ uzavírá Westermann.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.