11. 12. 2013 - ZLÍN - V čokoládové království se promění o víkendu 14|15 BAŤŮV INSTITUT ve Zlíně. Prostory 15. budovy budou od pátku 13. prosince hostit další ročník Čokoládové show. Až do neděle 15. prosince se lidé mohou těšit na nejrůznější čokoládové dobroty, cukrovinky a vše, co se pojí s čokoládou.
„Naším cílem je prozkoumat svět čokolády, od její výroby až po ochutnávku. Návštěvníci budou moci během těchto tří dnů ochutnávat, učit se, hrát si, odpočívat a nakupovat. Chceme lidem předvést rozmanitost použití a druhů čokolády, od pralinek, čokoládové fontány, čokolády na vaření až po čokoládu určenou třeba pro kosmetiku,“ přiblížil hlavní organizátor akce Chris Delattre. Návštěvníci si budou moci zakoupit čokoládové pivo, ochutnat vafle, fondán či turecký med.
Akce se do Zlína vrací po roce, kdy loňská show přitáhla více než dva tisíce návštěvníků. Stejně jako loni se první čokoládový veletrh svého druhu v Česku představí na prostranství o rozloze 700 metrů čtverečních a návštěvníkům nabídne čtyři hlavní sekce:
• velkou výstavu obalů čokolád z celého světa,
• kulinářskou přehlídku, na které šéfkuchaři předvedou své nápadité recepty,
• prodejní stánky partnerských organizací.
Tento rok pořadatelé otevřeli dveře Čokoládové show dalším pochoutkám: palačinkám, tureckému medu, marcipánu a bonbonům. Návštěvníci se také mohou těšit na více aktivit pro děti. „Nebudou zde chybět workshopy pořádané našimi partnery – organizací Kamarád Nenuda a MM reality. Děti i dospělí si tak vyzkouší například výrobu čokoládových pralinek, makronek a dalších dobrot,“ připomněl Chris Delattre.
Návštěvníci se mohou zúčastnit i kulinářské přehlídky šéfkuchařů zlínských restaurací, kde mohou zhlédnout jak přípravu rozličných dezertů, tak i méně obvyklých jídel. Organizátoři představí také velký svatební dort vytvořený celý z bonbonů.
Ve výstavním sále bude k vidění bezmála 600 obalů čokolád z celého světa, které pro účely akce zapůjčil Stanislav Kramský. Výstavu pak doplní rovněž historické předměty, filmové dokumenty a fotografie vztahující se k výrobě čokolády, či obrazy malované hořkou, bílou a barevnou čokoládou štětcem a špachtlí na plátno, jež pochází z ateliéru umělce Vladimíra Čecha, přezdívaného „český Picasso“. Ke zhlédnutí budou krajiny, portréty známých osobnosti a zátiší. „Tato kolekce čokoládových obrazů má ušlechtilé poslání: rozvíjet tvořivost a fantazii, ničit zábrany a burcovat návštěvníky k pozitivnímu a tvořivému životu,“ dodal organizátor akce.
Návštěvníci budou mít také možnost ochutnat a zakoupit si různé druhy čokolád ve stáncích společností Belcolade, ChocoGastro, Chocotherapie a jazz klubu Šachmat. Čokoládová show však nabídne mnoho dalších doprovodných akcí plných překvapení. Vstupné je 50 korun, senioři a studenti zaplatí 30 korun. Děti do 10 let mají vstup zdarma.
• 10:30 Hruška s nivou a hořkou čokoládou,toast (Jana Semelová, Restaurace Gebra Zlín)
• 11:45 MK Čoko: výroba řezaných a máčených bonbonů.
• 13:00 Kuřecí roládka s čokoládovou fáší a benátskou omáčkou (šéfkuchař Tomáš Rybáček)
• 14:15 Sněhová pusinka s čokoládovým karamelem (šéfkuchař Tomáš Rybáček)
• 15:00 Warewa dorty: Extra čokoládový dort stříbrný s vánoční atmosférou
• 16:15 MK Coko: Výroba čokoládových dekorací
• 17:00 Palačinka s čokoládovým mascarpone a banánem, sypané lískovým oříškem (Jana Semelová, Restaurace Gebra Zlín)
• 10:30 Domácí tagliatelle (nudle) s čokoládovou omáčkou a borůvkami (Jana Semelová, Restaurace Gebra Zlín)
• 11:45 MK Čoko: výroba řezaných a máčených bonbonů
• 13:00 Vepřová kotleta s čokoládovo-chilli omáčkou (šéfkuchař Tomáš Rybáček)
• 14:15 Italské tyčinky (grissini) v čokoládě (šéfkuchař Tomáš Rybáček
• 15:00 MK Coko: Výroba čokoládových dekorací
• 16:15 Warewa dorty: Extra čokoládový dort stříbrný s vánoční atmosférou
• 17:00 Ovocný salát s řeckým jogurtem a strouhanou čokoládou, toast (Jana Semelová, Restaurace Gebra Zlín)
• 10:30 Horká broskev na vinné omáčce s čokoládovým přelivem a růžovým pepřem (Jana Semelová, Restaurace Gebra Zlín)
• 11:45 MK Čoko: výroba řezaných a máčených bonbonů
• 13:00 Kuřecí kolínko s čokoládovou glazurou a sezamovým semínkem (šéfkuchař Tomáš Rybáček)
• 14:15 Pošírovaná hruška ve višňovém juice sypaná hoblinkami čokolády (šéfkuchař Tomáš Rybáček)• 15:00 MK Coko: Výroba čokoládových dekorací
• 16:15 Warewa dorty: Extra čokoládový dort stříbrný s vánoční atmosférou
• 17:00 Přírodní kuřecí prsa na másle,čokoládová omáčka s chilli (Jana Semelová, Restaurace Gebra Zlín)
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.