Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Recepty na první vánoční cukroví

Recepty na první vánoční cukroví

14. 12. 2013 - Rok se s rokem sešel a je tu opět čas, kdy se s blížícími svátky pouštíme do pečení vánočního cukroví. Pokud ještě nemáte zcela jasno v tom, jaké druhy péct a kdy začít, Vše o vaření pro vás nachystalo několik tipů.

Hezky po pořádku

Tím prvním, co je třeba si rozmyslet, je kolik a jaké druhy cukroví letos připravíte. Jestli každoročně pečete třeba 30 druhů cukroví, naše rady nepotřebujete, protože na takový počet už jistě máte detailně propracovaný plán příprav. Ve většině rodin se však peče průměrně 5 až 7 druhů cukroví, což úplně stačí na to, aby si mezi nimi každý z rodiny našel to své.

Jakmile budete mít seznam druhů, sepište si, jaké suroviny budete na jejich přípravu potřebovat a podle toho nakupte, co vám ještě chybí. Ideální je udělat si přehlednou tabulku, kterou můžete používat i v dalších letech. Do levého sloupce napište druhy cukroví a do sloupců vedle pak už jen vyplňujte, kolik mouky, cukru, ořechů, mandlí a dalších přísad je na ten který druh potřeba. Pak si jednoduše spočítáte, kolik celkem všeho musíte mít a vyrazíte na nákup.

Začínáme

Začátkem prosince se už můžeme pustit do pečení lineckého cukroví libovolných tvarů a motivů. Musíme při tom myslet i na to, že budeme potřebovat i kolečka jako "podstavec" pod vosí hnízda nebo jiné nepečené cukroví, a tak si je upečeme rovnou, stejně jako košíky. Ani jedno cukroví ovšem neplníme, jen jeuschováme do plastové nebo plechové dózy (nedoporučujeme papírovou, ve které by cukroví mohlo ztvrdnout).

První adventní týden se však můžete pustit i do dalších druhů: zázvorek, perníčků, medvědích tlapek, kokosek a vanilkových rohlíčků.


Klasické linecké

Počet porcí: 35

Ingredience:

  • Hladká mouka 210 g
  • Máslo 140 g
  • Cukr moučkový 70 g
  • Cukr vanilkový 1 sáček
  • Žloutek 1 ks
  • Citronová šťáva 1 lžička kávová rovná
  • Linecká marmeláda 1 sklenice

Postup přípravy:

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto. Základním pravidlem pro zadělávání je rychlé důkladné prohnětení. Proč rychlé? Křehké těsto potřebuje chlad, je dobré mít při jeho přípravě studené ruce, jinak se rozpouští a špatně spojuje. Těsto zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie a nechte odpočinout v lednici nejméně dvě hodiny. Z chladného těsta vyválejte plát, silný asi 3 mm a vykrajujte kolečka. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby. Po upečení nechte kolečka vychladnout a slepte marmeládou. A opět jeden tip pro skvělý vzhled lineckého cukroví! Před slepováním horní díly lineckých koleček pocukrujte. Středy tak zůstanou krásně červené a vynikne kontrast mezi marmeládou a světlým těstem.

Kokosky

Počet porcí: 20

Ingredience:

  • Cukr krupice 400 g
  • Kokos strouhaný 200 g
  • Bílek 3 ks
  • Marmeláda - meruňky 200 ml

Postup přípravy:

Ušleháme bílky a se zbylými surovinami vytvoříme směs. Z té tvoříme kuličky, nesmí být moc měkké, a rovnáme je na plech s pečícím papírem, dáváme max. 4 kuličky vedle sebe. Ppři pečení se nám budou kuličky trochu roztékat, proto je nutné pečení hlídat a rozteklou hmotu nožem přilepovat zpět ke kuličce. Pečeme do růžova na 150° a z pečícího papíru sundáme, až kokosky vychladnou.

Zázvorky trochu jinak

Počet porcí: 40

Ingredience:

  • Hladká mouka 300 g
  • Kypřící prášek do pečiva 1 lžička kávová rovná
  • Mandle 100 g
  • Cukr krupice 150 g
  • Cukr vanilkový 1 sáček
  • Sůl 1 špetka
  • Mletý zázvor 1 lžička kávová vrchovatá
  • Hera 150 g
  • Vejce 2 ks
  • čokoládová poleva 1 sáček

Postup přípravy:

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme mandle, oba cukry, zázvor, Heru a vejce. Zpracujeme v těsto, zabalíme do mikrotenu a necháme hodinu odpočinout v lednici. Z těsta vyválíme plát 0,5cm silný a vykrajujeme  zázvorky. Na každý konec zázvorky uděláme koncem vařečky důlek. Pečeme  do růžova v rozpálené troubě. Když je cukroví vychladlé, polijeme čokoládovou polevou.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz