17. 12. 2013 - PRAHA - Na Štědrý den bude mít podle odhadů šéfkuchaře Radka Davida otevřeno zhruba 40 procent restaurací, jejich klientelu budou z 80 procent tvořit cizinci. Ti chtějí nejčastěji ochutnat českou klasiku – rybí polévku, bramborový salát, kapra nebo řízek.
Naopak Češi tráví Štědrý den zpravidla ve svých domovech, jež opouštějí až na Silvestra.
I když Čechů, kteří i Štědrý den tráví v restauracích, přibývá, většina z nich tráví svátky doma v rodinném kruhu. „Počet hostů, kteří jsou na Štědrý večer v restauraci, se každým rokem zvyšuje. Když jsme měli otevřeno, bylo plno, Češi ale tvořili asi jen 20 procent hostů. Pokaždé jsme připravovali klasické české menu a mezinárodní. A 70 procent hostů dalo přednost tomu českému. Letos budou naše restaurace na Štědrý den zavřené. Otevřeno bude na první a druhý svátek vánoční a samozřejmě na Silvestra. Čekáme, že bude plno,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.
Obr. Vánoční stůl, restaurace hotelu Tatra
Naopak na Silvestra své domovy Češi houfně opouštějí, mimo ně vítá Nový rok necelých 60 procent z nich. „Samozřejmě nejčastěji míří Češi na diskotéky a do barů. Stejně jako roste počet hostů na Štědrý den, stoupá i počet těch, kteří dávají na Silvestra přednost klidnému prostředí restaurací. Z lidí, kteří 31. prosince vyrazí oslavit příchod nového roku mimo domov, jich v restauraci skončí necelá polovina,“ uvedl Radek David.
Restaurace se na své silvestrovské hosty samozřejmě připravují. Chystají různé atrakce, slevy, balíčky i speciální menu. „V La Verandě budeme hostům podávat exkluzivní čtyřchodové menu, ve kterém nechybí například terina z presovaných kachních Foie Gras, glazovaný telecí brzlík, pečený daňčí hřbet nebo pečený halibut a čokoládové cremoso. V Babiččině zahradě, kterou jsme otevřeli letos, si budou moci hosté vybírat ze stálého jídelního lístku. V obou restauracích navíc pro navození té správné vánoční atmosféry podáváme ke kávě během svátků domácí cukroví, pečené podle tradičních receptů našich babiček,“ pozval Radek David.
Obr. Česká klasika - smažený kapr a bramborový salát (foto Czech Specials)
Rezervace na silvestrovský večer některé podniky přijímají už od léta, místa ale stále ještě jsou. „Dříve bylo běžné, že se bez rezervace dopředu na Silvestra do restaurace nikdo nedostal. Dnes se restaurace snaží hostům vyjít maximálně vstříc, a pokud to možnosti dovolí, připraví stůl i hostům bez rezervace. Samozřejmě platí, že rezervace se vždy vyplatí a čím dříve ji host udělá, tím lépe. Začátkem prosince je většina restaurací obsazená zhruba z poloviny,“ uvedl Radek David.
Obr. Šéfkuchař Radek David
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.