Štamgast & Gurmán

Silvestrovské pochoutky

Silvestrovské pochoutky

27. 12. 2013 – Každý rok stejná otázka: „Co připravit na oslavu nového roku?“ Pomazánky, saláty i sladkou dobrotu najdete v tipech na recepty na silvestrovskou zábavu. Čtěte dál!

 

 

 

Pomerančový salát s olivami a fenyklem

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Pomeranč 3 ks
  • Citronová šťáva 5 lžíce polévková rovná
  • Sůl 2 špetka
  • Pepř mletý černý 2 špetka
  • Olivový olej extra virgin 2 lžíce polévková rovná
  • čerstvý fenykl 3 ks
  • Jarní cibulka 1 ks
  • Vypeckovaných černých oliv 10 ks

Postup přípravy:

Nakrájejte cibuli, očištěný fenykl nastrouhejte na struhadle pomocí mřížky na strouhání mrkve, přidejte  černé olivy, nahrubo nasekané nožem, oloupané, na měsíčky rozdělené pomeranče, sůl, pepř, citrónovou šťávu a olej. Promíchejte a hned podávejte.

recept a foto z www.vseovareni.cz

Masová paštika s játry a brusinkami

Počet porcí: 10

Ingredience:

  • vepřová plec 300 g
  • vepřová jatra 300 g
  • uzená slanina 200 g
  • cibule 100 g
  • brusinkový kompot 200 g
  • smetana 2 lžíce
  • mletá paprika 1 lžička
  • paštikové koření 5 g
  • sůl
  • tenké plátky slaniny na vyložení formy

Postup přípravy:

Nejprve upečeme maso a necháme ho prochladnout. Na strojku umeleme slaninu, rozpálíme ji na pánvi a dozlatova v ní opečeme jemně nakrájenou cibuli. Pečené maso a syrová játra společně dvakrát pomeleme. K hotové směsi přidáme slaninu s osmaženou cibulí, lžičku koření, papriku, sůl, brusinkový kompot a přelijeme smetanou. Dobře promícháme a ochutnáme. Výsledek musí být pikantní, protože vařením se chuť zjemní. Formu vyložíme alobalem, který celý pokryjeme tenkými plátky slaniny. Vlijeme masovou směs. Formu zakryjeme pokličkou nebo alobalem, vložíme do vodní lázně a pečeme v troubě při 85 °C asi 1 hodinu. Necháme vychladnout do druhého dne, pak hotovou paštiku vyklopíme a krájíme na plátky. Příloha: různé druhy pečiva, které mažeme máslem

recept a foto připravili Czech Specials

Játrová pomazánka

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Kuřecí játra 1 kg
  • Cibule 2 ks
  • Mrkev 1 ks
  • Máslo 3 lžíce
  • Koňak nebo brandy 2 lžíce
  • Muškátový oříšek 1 špetka
  • Sůl 3 špetky
  • Pepř 3 špetky

Postup přípravy:

Nakrájenou cibuli orestujte na másle. Přidejte nastrouhanou mrkev a omytá kuřecí játra. Opékejte 10-15 minut. Míchejte. Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a nechte vychladnout. Pak umelte na masovém strojku. Přidejte koňak, promíchejte a nechte v lednici 2 hodiny odležet. Podávejte s krekry nebo s chlebem.

recept a foto z www.vseovareni.cz

Pomazánka z vajíček

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Vejce vařená natvrdo 6 ks
  • Citronová šťáva 2 lžička kávová rovná
  • Mořská sůl 3 špetka
  • Pepř mletý černý 2 špetka
  • Sýr mascarpone 4 lžíce
  • čočkové klíčky 4 lžíce

Postup přípravy:

Uvařená vejce nakrájejte na kostičky,přidejte sůl,pepř a sýr mascarpone rozmíchaný s citrónovou šťávou. Podávejte s chlebem,nebo můžete plnit vařená,překrojená vejce.,které ještě posypte čočkovými klíčky.

recept a foto z www.vseovareni.cz

Čokoládový dort s domácí marmeládou

Ingredience:

  • kvalitní čokoláda na vaření 120g
  • máslo 120g
  • cukr moučka 40g
  • vajce 6 ks
  • cukr krupice 160g
  • polohrubá mouka 120g
  • domácí marmeláda (pokud není domácí, můžeme samozřejmě použít kupovanou) 200g
  • čokoládová poleva 200g
  • tuk a mouka na vysypání formy

Postup přípravy:

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a vmícháme do ní cukr. Našleháme do pěny a za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky. Šleháme tak dlouho až je pěna hustá. Pak do ní vmícháme pevný sníh z bílků a krupicového cukru a prosátou mouku. Vysypanou formu o průměru 22cm naplníme těstem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 55minut. Upečený korpus dáme vychladit na 15 minut na mřížku, potom překlopíme na pečící papír posypaným moučkovým cukrem. Korpus překrojíme na dvě stejné poloviny, promažeme marmeládou a spojíme, zbylou marmeládou pomažeme celý dort a potřeme čokoládovou polevou, kterou vyhladíme a necháme do druhého dne odležet. Nakrájený dort ozdobíme domácí šlehačkou a podáváme.

recept připravil Jiří Kudláček z Wellness hotelu Pohoda v Luhačovicích

Metyja

Ingredience:

  • oloupané brambory
  • povidla
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • máslo
  • trocha teplého mléka

Postup přípravy:

Oloupané a na kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, rozmačkáme je na kaši a přidáme trochu másla a teplého mléka (jen rozmačkat, nešlehat!). Kaši dáme na talíř a lžící uděláme placku asi 2-3cm vysokou. Pomažeme povidly, posypeme mletým mákem a mletým cukrem a vydatně polijeme rozpuštěným máslem

recept Heleny Sedláčkové připravil Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a restaurace Vyhlídka

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz