31. 12. 2013 - Ke konci roku patří i rekapitulace toho, co se událo, abychom byli připravení na ten rok následující. Osvěžte si recepty, které pro Štamgast & Gurmán připravila blogerka Lucie, jejíž netradiční recepty najdete na našem webu každý lichý pátek.
Muffiny
Drobenka
V míse jsem si smíchala celozrnnou pšeničnou mouku s mletými vločkami, mandlemi, práškem do pečiva a sodou. Přidala jsem vejce, olivový olej a zapracovala. Jahody a rebarboru jsem si omyla a nakrájela na malé kousky. Smíchala jsem je se šťávou z pomeranče, javorovým sirupem a promíchala. Nakonec jsem ovoce přidala k těstu a opatrně zapracovala, až mi vznikla celistvá hmota. Drobenku jsem si vytvořila ze studeného másla ovesných vloček, mandlí a cukru. Poté jsem muffinovou formu vystlala papírovými košíčky a plnila těstem zhruba do ¾ formy. Muffiny jsem posypala drobenkou, kterou jsem k těstu lehce přimáčkla. Muffiny jsem pekla zhruba 20 – 25 minut na 180 stupňů.
Ingredience:
Příprava:
Sladkou bramboru si omyjte a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut. Po vytažení ji nechte chvilku zchladnout. Dobře upečená brambora Vám půjde snadno vyloupnout, není třeba nože ani škrabky. Bramboru rozmačkejte vidličkou v misce. Dochuťte skořicí, muškátovým oříškem, vanilkovým extraktem a lžičkou medu. Nakonec přimíchejte kokosové mléko a důkladně promíchejte. Doporučuji použít mixér, aby byla hmota co nejhladší. Ochutnejte, jestli je pro Vás dostatečně sladká, případně doslaďte. Pak už jen umístěte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte mrazit. Po hodině zmrzlinu vyjměte a důkladně promíchejte. Tento proces opakujte alespoň 3x. Kdo má zmrzlinovač, sáhne samozřejmě po něm J Ale i tak jde poměrně snadno získat chutnou zmrzlinu bez speciálních přístrojů. Před podáváním nechte zhruba 15 – 30 minut povolit v pokojové teplotě. Podávejte posypané nasucho opraženými oříšky. Nejvíce se hodí vlašské, lískové či pekanové.
Inspirace: http://sandwicherie.pl
Indredience:
Příprava:
Červený rybíz oberte a zasypte třtinovým cukrem, skořicí, chilli a zalijte balsamicem. Vařte zhruba půl hodiny do zhoustnutí, nechte chvíli vychladnout a přendejte do sklenice, ve které budete čatní skladovat.
Camembert poklaďte na tenké plátky nakrájeným česnekem, pokapte olivovým olejem a posypte petrželkou. Dejte péct zhruba na 15 minut do trouby, případně můžete dát na gril. Podávejte spolu s rybízovým čatní. Můžete doplnit oblíbeným pečivem a třeba rukolou.
Ingredience:
Příprava:
Rajčata si omyjte a nakrájejte na menší kousky. Poklaďte do pečícím papírem vyložené zapékací nádoby či na plech. Osolte je, opepřete, posypte třtinovým cukrem, bazalkou, organem a dejte péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby.
Na lžíci olivového oleje opékejte cibuli, poté na minutu přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a vložte upečená rajčata, přilijte passatu, vodu a přiklopte poklicí. Vařte asi jen 10 – 15 minut. Poté opatrně rozmixujte tyčovým mixérem a případně dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem. Podávejte s natrhanou mozzarellou, pestem a bazalkou.
Ingredience:
Příprava:
Nejprve si promíchejte chia semínka s vodou a dejte je odpočívat do lednice. V míse si promíchejte vločky s kakaovým práškem, nalámanou čokoládou, lískovými ořechy. Přistrouhejte červenou řepu, přidejte med, chia semínka a mléko. Vše důkladně promíchejte a nalijte do nádoby vhodné na pečení. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. 10 minut před dopečením posypte lískovými ořechy a vraťte do trouby.
Seznam všech receptů:
Který recept Vám chutnal nejvíce?
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.