Štamgast & Gurmán

To nejlepší z Delicious blogu

To nejlepší z Delicious blogu

31. 12. 2013 - Ke konci roku patří i rekapitulace toho, co se událo, abychom byli připravení na ten rok následující. Osvěžte si recepty, které pro Štamgast & Gurmán připravila blogerka Lucie, jejíž netradiční recepty najdete na našem webu každý lichý pátek.

 

 

 

Recept č. 2

z 10. 5. 2013

Jahodovo-rebarborové muffiny s drobenkou (6 ks)

Muffiny

  • ½ hrnku celozrnné pšeničné (špaldové) mouky
  • ½ hrnku mletých ovesných vloček
  • ½ hrnku mletých mandlí
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • ½ hrnku rebarbory
  • ½ hrnku jahod
  • Šťáva z ½ pomeranče
  • 3 lžíce javorového sirupu

Drobenka

  • 20 g másla
  • 1/8 hrnku mletých ovesných vloček
  • 1/8 mletých mandlí
  • 1 lžíce třtinového cukru

V míse jsem si smíchala celozrnnou pšeničnou mouku s mletými vločkami, mandlemi, práškem do pečiva a sodou. Přidala jsem vejce, olivový olej a zapracovala. Jahody a rebarboru jsem si omyla a nakrájela na malé kousky. Smíchala jsem je se šťávou z pomeranče, javorovým sirupem a promíchala. Nakonec jsem ovoce přidala k těstu a opatrně zapracovala, až mi vznikla celistvá hmota. Drobenku jsem si vytvořila ze studeného másla ovesných vloček, mandlí a cukru. Poté jsem muffinovou formu vystlala papírovými košíčky a plnila těstem zhruba do ¾ formy. Muffiny jsem posypala drobenkou, kterou jsem k těstu lehce přimáčkla. Muffiny jsem  pekla zhruba 20 – 25 minut na 180 stupňů.

Recept č. 5

z 21. června 2013

Batátovo-kokosová zmrzlina

Ingredience:

  • 1 střední sladká brambora
  • 1 lžička skořice
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • (1 lžička i více medu)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • Lískové oříšky

Příprava:

Sladkou bramboru si omyjte a dejte péct do trouby zhruba na 40 minut. Po vytažení ji nechte chvilku zchladnout. Dobře upečená brambora Vám půjde snadno vyloupnout, není třeba nože ani škrabky. Bramboru rozmačkejte vidličkou v misce. Dochuťte skořicí, muškátovým oříškem, vanilkovým extraktem a lžičkou medu. Nakonec přimíchejte kokosové mléko a důkladně promíchejte. Doporučuji použít mixér, aby byla hmota co nejhladší. Ochutnejte, jestli je pro Vás dostatečně sladká, případně doslaďte. Pak už jen umístěte do nádoby vhodné do mrazáku a dejte mrazit. Po hodině zmrzlinu vyjměte a důkladně promíchejte. Tento proces opakujte alespoň 3x. Kdo má zmrzlinovač, sáhne samozřejmě po něm J Ale i tak jde poměrně snadno získat chutnou zmrzlinu bez speciálních přístrojů. Před podáváním nechte zhruba 15 – 30 minut povolit v pokojové teplotě. Podávejte posypané nasucho opraženými oříšky. Nejvíce se hodí vlašské, lískové či pekanové.

Recept č. 8

z 2. srpna 2013

Camembert s rybízovým čatní (2 porce)

Inspirace: http://sandwicherie.pl

Indredience:

  • 250 g červeného rybízu
  • 4 lžičky třtinového cukru
  • 3 lžíce balsamica
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky chilli
  • 1 camembert
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • Čerstvá petrželka

Příprava:

Červený rybíz oberte a zasypte třtinovým cukrem, skořicí, chilli a zalijte balsamicem. Vařte zhruba půl hodiny do zhoustnutí, nechte chvíli vychladnout a přendejte do sklenice, ve které budete čatní skladovat.

Camembert poklaďte na tenké plátky nakrájeným česnekem, pokapte olivovým olejem a posypte petrželkou. Dejte péct zhruba na 15 minut do trouby, případně můžete dát na gril. Podávejte spolu s rybízovým čatní. Můžete doplnit oblíbeným pečivem a třeba rukolou.

Recept č. 10

z 30. srpna 2013

Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou (2 – 3 porce)

Ingredience:

  • 500 g rajčat
  • sůl, pepř
  • 1 lžička třtinového cukru
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst čerstvého oregana
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml passaty
  • 250 ml vody
  • 1 koule mozzarelly
  • pesto

Příprava:

Rajčata si omyjte a nakrájejte na menší kousky. Poklaďte do pečícím papírem vyložené zapékací nádoby či na plech. Osolte je, opepřete, posypte třtinovým cukrem, bazalkou, organem a dejte péct zhruba na 30 minut do předehřáté trouby.

Na lžíci olivového oleje opékejte cibuli, poté na minutu přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a vložte upečená rajčata, přilijte passatu, vodu a přiklopte poklicí. Vařte asi jen 10 – 15 minut. Poté opatrně rozmixujte tyčovým mixérem a případně dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem. Podávejte s natrhanou mozzarellou, pestem a bazalkou.

Recept č. 15

z 8. listopadu 2013

Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy (3- 4 porce)

Ingredience:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 40 g kvalitní hořké čokolády (99% Lindt)
  • 50 g lískových ořechů + na posypání
  • 1/2 střední červené řepy
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek ovesného mléka

Příprava:

Nejprve si promíchejte chia semínka s vodou a dejte je odpočívat do lednice. V míse si promíchejte vločky s kakaovým práškem, nalámanou čokoládou, lískovými ořechy. Přistrouhejte červenou řepu, přidejte med, chia semínka a mléko. Vše důkladně promíchejte a nalijte do nádoby vhodné na pečení. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut. 10 minut před dopečením posypte lískovými ořechy a vraťte do trouby.

Seznam všech receptů:

  1. Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku
  2. Jahodovo-rebarborové muffiny s drobnekou
  3. Placičky se špenátem a jarní cibulkou
  4. Fazolové brownies s burákovým máslem
  5. Batátovo-kokosová zmrzlina
  6. Kuřecí špízy s omáčkou Satay
  7. Cuketovo-mandlové muffiny
  8. Camembert s rybízovým čatní
  9. Cuketové cookies
  10. Rajčatová polévka s pestem a mozzarellou
  11. Ovocný burákový milkshake
  12. Celozrnné špagety s dýňovou omáčkou
  13. Dýňové muffiny
  14. Špagetová dýně se špenátovou kešu omáčkou
  15. Pečená čokoládovo-řepová ovesná kaše s lískovými ořechy
  16. Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem
  17. Celerovo-kaštanový krém s krutonky
  18. Batátové kuličky se skořicí

Který recept Vám chutnal nejvíce?

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: Delicious blog - Lucie, foto: Lucie
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz