Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Sladká zábava v Muzeu čokolády a marcipánu

Sladká zábava v Muzeu čokolády a marcipánu

6. 1. 2014 – TÁBOR – Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře láká návštěvníky na expozici, jež mapuje historii čokolády, její pěstování i zpracování do pralinek, figurek, bonbónů a tabulek. Současně také představuje sbírku historických plakátů a láká na zážitkové doprovodné akce.

První část expozice se věnuje historii obalů a reklamních plakátů. Zaujmou také porcelánové či cínové soupravy, které se používali k pití čokolády v 19. století. Muzeum také připravilo model pěstování kakaa v pralese, což může být nejen poučné, ale i zajímavé a překvapivé.

Obr.: Historické plakáty, zdroj: Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Druhá část muzea je pak věnována marcipánu a možnostem jeho zpracování. Návštěvníci uvidí marcipánový model náměstí a dalších dominant města Tábor, marcipánové modely pohádek i šatičky pro panenky. K dispozici pro všechny hravé ruce je stálá dílna, kde si každý může odlévat čokoládové figurky, či pracovat s marcipánem.

V muzejním kinosále jsou připraveny filmy o čokoládě. Nejen pro malé návštěvníky bude vzrušující pozorovat odborníky cukráře okénkem přímo z čokolatérie, kde proudí čokoláda ve fontáně. Celý proces výroby čokolády je tak přímo na dosah ruky. Čokolatérie je místo, kde můžete ochutnávat, relaxovat. Čerstvé čokoládové speciality je pak možno zakoupit v muzejním obchůdku. Muzeum zaměstnává většinu zaměstnanců na chráněných místech v chráněné dílně. Koupí výrobku v muzeu chráněnou dílnu podpoříte.

Obr.: Tvořivá dílna, zdroj: Muzeum čokolády a marcipánu Tábor

Muzeum nabízí doprovodné aktivity po celý rok pro celou rodinu. V lednu a únoru se zde konají akce:

Marcipánové modelování

  • Kdy:  25. 1., 22. 2.
  • Celodenní kurz pro dospělé, určen začátečníkům. Pod vedením Lenky Sádovské budou účastníci kurzu zdobít dort a naučí se techniky modelování  s marcipánem.

Marcipánová školička pro děti

  • Kdy: 26. 1., 23. 2.
  • Dopolední kurz modelování s marcipánem pro děti od 4 let. Naučí se jednoduché základy ozdobení dortu. Nazdobený dort si děti odnáší domů.

Degustace víno a čokoláda

  • Kdy: 18. 1. (Čokoláda a fortifikovaná vína), 1. 2. (Čokoláda a moravská sladká vína)
  • Pod vedemím odborníků LADISLAVa MAKOVCe, HANy BUCHTÍKOVé účastníci degustují 8 vzorků vybraných vín a luxusní origine čokolády, dozví se více o výrobě čokolády, ochutnájí kakaový bob i kakaové máslo.

Kurz výroby pralinek

  • Kdy: 11. 1.
  • Kurz je určen začátečníkům, kteří se naučí vyrábět náplně klasické i z čerstvých surovin, dozví se vše o pralinkách a vyzkouší si je vyrobit v různých formách. Své výtvory si odnáší domů.

Kurz modelování květin z plastické čokolády a marcipánu

  • Kdy: 8. 2.
  • V tomto kurzu se každý naučí modelovat různé typy květin jako ozdoby na dort, techniku výroby. Kurz je určen pro zkušenější cukráře a cukrářky, kteří již mají zkušenosti s prací s marcipánem a s modelováním.

Malování čokoládou

  • Kdy: 12. 1., 9. 2., 16. 2.
  • Celodenní workshop potěší všechny, kteří touží malovat obrazy z čokolády. Malířské stojany budou rozmístěny po muzeu. Každý účastník získá plátno, 300 g  čokolády, štětce a je na každém, co vytvoří. Obrazy budou následně v muzeu vystaveny a ohodnoceny. Netradiční workshop je určen pro všechny věkové kategorie od 6 let.

Degustace bylinkové čaje a čokoláda

  • Kdy: 22. 1., 13. 2.
  • Čokoláda se výborně hodí také k čajům, které prospívají vaší mysli i tělu. Bylinkářka Jana Hunalová z bylinkářství Nový svět bylinky míchá do vlastních směsí a všechno o nich ví. Její čaje doplníme vhodnými pralinkami a vzorky čokolád.

All You Can Eat – hostina v čokoládovém stylu

  • Kdy:  30. 1., 28. 2.
  • Budou servírovány vzorky pralinek, origine čokolád, fresh pralinek a to vše proloženo marcipánem. Něco pro milovníky sladkého!!! Degustace bude okořeněna povídáním o tom, jak se pralinky vyrábí, jak a kde se pěstuje čokoláda, o historii marcipánu.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: Muzeum čokolády a marcipánu Tábor
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz