6. 1. 2014 – TÁBOR – Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře láká návštěvníky na expozici, jež mapuje historii čokolády, její pěstování i zpracování do pralinek, figurek, bonbónů a tabulek. Současně také představuje sbírku historických plakátů a láká na zážitkové doprovodné akce.
První část expozice se věnuje historii obalů a reklamních plakátů. Zaujmou také porcelánové či cínové soupravy, které se používali k pití čokolády v 19. století. Muzeum také připravilo model pěstování kakaa v pralese, což může být nejen poučné, ale i zajímavé a překvapivé.
Obr.: Historické plakáty, zdroj: Muzeum čokolády a marcipánu Tábor
Druhá část muzea je pak věnována marcipánu a možnostem jeho zpracování. Návštěvníci uvidí marcipánový model náměstí a dalších dominant města Tábor, marcipánové modely pohádek i šatičky pro panenky. K dispozici pro všechny hravé ruce je stálá dílna, kde si každý může odlévat čokoládové figurky, či pracovat s marcipánem.
V muzejním kinosále jsou připraveny filmy o čokoládě. Nejen pro malé návštěvníky bude vzrušující pozorovat odborníky cukráře okénkem přímo z čokolatérie, kde proudí čokoláda ve fontáně. Celý proces výroby čokolády je tak přímo na dosah ruky. Čokolatérie je místo, kde můžete ochutnávat, relaxovat. Čerstvé čokoládové speciality je pak možno zakoupit v muzejním obchůdku. Muzeum zaměstnává většinu zaměstnanců na chráněných místech v chráněné dílně. Koupí výrobku v muzeu chráněnou dílnu podpoříte.
Obr.: Tvořivá dílna, zdroj: Muzeum čokolády a marcipánu Tábor
Muzeum nabízí doprovodné aktivity po celý rok pro celou rodinu. V lednu a únoru se zde konají akce:
Marcipánové modelování
Marcipánová školička pro děti
Degustace víno a čokoláda
Kurz výroby pralinek
Kurz modelování květin z plastické čokolády a marcipánu
Malování čokoládou
Degustace bylinkové čaje a čokoláda
All You Can Eat – hostina v čokoládovém stylu
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.