16. 1. 2014 - VELKÉ KARLOVICE - Zvěřinové, jehněčí či dýňové speciality, borůvky, hřiby a lanýže v různých variacích či degustační menu oslavující tradiční valašskou gastronomii a regionální produkty – to vše nabídne letos návštěvníkům v rámci tradičního Gurmánského kalendáře zážitková restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Gurmánský kalendář pro rok 2014 zahrnuje celkem dvanáct degustačních menu, připravovaných na různá témata dle sezónně dostupných surovin. Nově jej letos doprovodí další programy.
„Vedle kvalitních surovin v gastronomii se v poslední době stává atraktivním tématem etiketa stolování, v níž se ale ne každý spolehlivě orientuje. Návštěvníkům proto letos nabídneme tématické večery Etiketa stolování s degustačním menu, které v sobě spojují degustaci pokrmů i vín s výkladem odborníka na etiketu, Alexandra Burdy ze Slezské univerzity v Opavě. Hosté se během večera dozví více o doporučeném chování v restauraci, výběru jídla i celkově vhodném způsobu komunikace, řeči těla a podobně, to vše zábavnou a nenucenou formou. Nejbližší termíny jsou vypsány na 4. duben a 30. květen,“ uvedla vedoucí hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
V současné době již Vyhlídka hostům nabízí první degustační menu z Gurmánského kalendáře 2014 - Zvěřina zahalená kouřem. Zahrnuje srnčí paštiku, krém z lišek s bramborovou slámou, jelení hřbet s dýňovými kapkami, kukmákem a pohankovým pyré a jako sladkou tečku kaštanovou zmrzlinu ve sněhovém kabátku s višňovým želé. Menu je v nabídce do konce ledna.
Spa hotel Lanterna, jehož je restaurace Vyhlídka součástí, se také letos opět zapojí do řady dalších gastronomických akcí. Vyhlídka je mj. jedním z pouhých čtyř podniků ve Zlínském kraji, které byly vybrány do Grand restaurant festivalu. Ten startuje již 15. ledna a gurmánům nabízí možnost seznámit se s gastronomií vybraných předních podniků po celé České republice formou ochutnávek degustačních porcí za speciální ceny. Více čtěte v našem článku ZDE.
Na začátku července (5. 7.) se v Lanterně uskuteční tradiční Soutěž o nejlepší valašský sýr, která má za cíl podporovat a popularizovat regionální producenty. Letos půjde již o 4. ročník.
Vyhlídka je také jedním z hlavních partnerů Karlovského gastrofestivalu. Kuchaři při něm nejen prezentují vlastní speciality, ale hostí také přední kuchaře včetně držitelů michelinské hvězdy. Součástí je i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál. Letošní 6. ročník je plánován na 3. – 5. října.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.