Štamgast & Gurmán

Jakou svačinku do hor?

Jakou svačinku do hor?

24. 1. 2014 - Pokud se chystáte na lyže, nebo kvůli nedostatku sněhové pokrývky jen na pěší výlet do hor, a nechcete se spoléhat na nabídku místních restaurací a bufetů, Vše o vaření pro vás má několik tipů na doma připravené svačiny.

Vyhneme se však pro tentokrát klasice, jakou je řízek, karbanátky, paštiky v konzervě a rohlík s turistickým salámem, ale nabídneme vám o něco pestřejší, kvalitnější, zdravější a možná i chutnější alternativy.

Protože se na horách předpokládá vyšší výdej energie, nemusíme si příliš hlídat tuky ani cukry, které pohybem - navíc při nízkých teplotách - snadno spálíme.

Ovšem je třeba myslet na to, že tuky by měli být kvalitní a stejně tak cukry bychom si měli dopřávat ty skutečné – ať už jde o med, banán nebo různé kvalitní čokolády, tedy ty obsahující alespoň 80 % kakaové hmoty.

Pokud vás čeká velká tělesná zátěž, vyhněte se před ní větším jídlům. Doporučuje se lehká svačinka asi hodinu předem. Vhodné je ovoce (hrozny, banán, jablko) nebo jogurt, pečivo nebo můsli tyčinka. Důležité je vypít dostatek tekutin ( alespoň ½ litru), a to nesycených. Ideální je voda ředěná ovocným nebo zeleninovým džusem v poměru 2:1, případně voda ochucená citronem, protože kyselá chuť podněcuje pocit žízně.

Bezprostředně před sportem se určitě vyhněte potravinám, které nadýmají nebo jsou těžce stravitelné. Mezi ně patří i celozrnné pečivo, luštěniny, okurky, kedlubny, tučné maso, smetanové jogurty.

Po zátěži tělo opět potřebuje doplnit sacharidy. Nastartuje tím regeneraci. Měly by se vpravit do těla do 20 minut po fyzickém výkonu. I když možná nemáte třeba po intenzivním dvouhodinovém běžkování na jídlo ani pomyšlení, měli byste sníst alespoň trochu ovoce. Pokud totiž tělu po fyzické aktivitě nedodáte chybějící živiny, budete se cítit bez energie, která vám při pobytu na horách bude obzvlášť chybět.

Sendvič se šunkou, mozzarellou a pestem

Počet porcí: 1

Ingredience:

  • Toastový chléb světlý 4 plátek
  • Máslo 1 lžíce polévková rovná
  • šunka 4 plátek
  • Mozzarella 4 plátek
  • Šunka sušená 4 plátek
  • Česnek 1 stroužek
  • Rukola 3 hrst
  • Piniové semínko 1 hrst
  • Parmazán strouhaný 1 hrst
  • Olivový olej extra virgin 1 dl

Postup přípravy:

Do mixeru dáme česnek, oříšky, rukolu a začneme mixovat. Postupně přiléváme olej a domixujeme.
Tip: Přidejte pár kapek citrónové šťávy.
Rozmixovanou směs dáme do misky. Vmícháme nastrouhaný parmazán. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme. Opečené plátky chleba potřeme pestem. Mozzarellu krájíme na plátky a skládáme ji na chleby. Obložíme šunkou a sušenými rajčaty. Můžeme ještě trochu pokapat pestem. Zaklopíme druhým plátkem chleba a překrojíme.

Ovocný sendvič

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • Listové těsto 1 balíček
  • Vejce 1 ks
  • Mléko 2 lžíce polévková rovná
  • Citronová kůra 1 lžíce polévková rovná
  • Cukr moučkový 2 lžíce polévková rovná
  • Sýr mascarpone 250 g
  • Tvaroh 250 g
  • Sezonní ovoce 200 g
  • Moučkový cukr na posypání těsta 2 lžíce

Postup přípravy:

Listové těsto rozdělte na 2 obdelníky, jen malinko vyválejte. Těsto nesmí být tenké. Obdelníky položte na plech. Těsto potřete vejcem rozšlehaným s mlékem a posypte bohatě cukrem. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 20-30 minut. Pláty těsta nechte vychladnout a pak je opatrně rozkrojte. Mezitím prošlehejte tvaroh, mascarpone, cukr a citrónovou kůru. Vychladlé pláty potřete ochuceným tvarohem, na tvaroh rozložte kousky ovoce a přikryjte druhým kouskem upečeného těsta. Postup opakujte. Hned podávejte. Krém můžete připravit podle vlastní chuti např. ze šlehačky,čokolády (kakaa) apod. a jako ovoce můžete použít pouze hrušky pečené v troubě.

Zapečený sendvič

Počet porcí: 3

Ingredience:

  • Bageta světlá 2 ks
  • šunka 100 g
  • Čedar (cheddar) 70 g

Postup přípravy:

Bagetu rozkrojíme, naplníme šunkou a sýrem a dáme zapéct do grilu - kdo nemá, může použít sendvičovač nebo vaflovač.

 


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz