30. 1. 2014 - VELKÉ BÍLOVICE - Před čtyřmi sty lety, v roce 1614, byly ve Velkých Bílovicích postaveny Habánské sklepy. Stejnojmenné vinařství, které navazuje na mistroství a odkaz habánů, se proto rozhodlo toto výročí v letošním roce připomenout. V rámci oslav připravilo několik akcí pro své zákazníky.
„Při zpracování hroznů a výrobě vína se snažíme co nejvíce navázat na dědictví habánů, především na jejich píli a vinařské mistrovství, které vkládali do vína. S historií habánů, reformních novokřtěnců, zručných řemeslníků a vynikajících vinařů, jsou spojena také naše unikátní vína, například Cuvée 1614 či Cuvée Jacob Hutter, které získalo název po sjednotiteli habánů na Moravě,“ říká s odkazem na historii Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy a dodává: „Vína z Habánských sklepů vznikají z nejkvalitnějších moravských hroznů a vysoký podíl ruční práce zajišťuje šetrný individuální přístup. Díky tomu můžeme říci, že u nás máme vína s neopakovatelným charakterem, s duší pro opravdové znalce, kteří dokáží ocenit kvalitu, individualitu a jedinečnost.“
K příležitosti oslav čtyřstého výročí připravily Habánské sklepy speciální logo, které na tento mezník odkazuje a bude umístěno na speciální limitované sadě etiket. V maloobchodech budou pro zákazníky připraveny dárky v podobě unikátní měděné habánské mince s logem 400 let.
Habánské sklepy patří mezi nejvýznamnější značky vín v České republice. Kvalitu vín dokládají například ocenění z tuzemských i zahraničních vinařských soutěží. V loňském roce získala mimo jiné dvě vína z Habánských sklepů ocenění Prague Wine Champion, která se udělují nejvýše hodnocené odrůdě vína v dané kategorii. Konkrétně se jednalo o Veltlínské zelené pozdní sběr 2012 a Zweigeltrebe barrique pozdní sběr 2011. Vedle této tuzemské ceny, byla vloni dvě vína, Chardonnay pozdní sběr 2011 a Ryzlink rýnský pozdní sběr 2011, zařazena do prestižní publikace 1000 Vins du Monde (Nejlepší vína světa).
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.