Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Bez kysaného zelí se zimní kuchyně neobejde

Bez kysaného zelí se zimní kuchyně neobejde

14. 2. 2014 - Kvašené zelí je v zimě skvělým zdrojem vitamínů. Můžete jej jíst syrové i tepelně upravené. Je skvělé do polévek, jako příloha nebo nádivka. Pojďte se s portálem Vše o vaření podívat na vynikající recepty, které se bez kysaného zelí neobejdou.

Je to zdravotní zázrak

Staří námořníci zjistili, že jim zásoby kysaného zelí pomáhají při kurdějích. Dnes je tato nemoc známá jen z historických románů, ale zelí má zdravotní účinky pořád. Hlavním přínosem je vitamín C, najdeme v něm také vitamín K, vitamíny skupiny B, hořčík, draslík a fluor. Kysané zelí dále podporuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak, zvyšuje obranyschopnost organismu a také pomáhá bojovat proti únavě. Má také odvodňující účinky.

Do polévky i k hlavnímu chodu

Nyní se podíváme, kde všude najde kysané zelí své využití. Receptů je opravdu velké množství, stačí si jen vybrat.

 

Salát z kysaného zelí s křenem

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Bílé kysané zelí 500 g
  • Cibule červená 1 ks
  • Jablko 2 ks
  • Křen strouhaný 1 lžíce polévková rovná
  • Červená řepa 1 ks
  • Zakysaná smetana 250 ml
  • Majonéza 2 lžíce polévková rovná
  • Slunečnicový olej 2 lžíce polévková rovná
  • Citronová šťáva 3 lžíce polévková rovná
  • Sůl 1 špetka
  • Pepř 1 špetka

Postup přípravy:

Jablka před použitím oloupeme. Citronovou šťávu použijeme z 1 celého citronu. Zelí zbavíme přebytečné vody, nasekáme nadrobno, smícháme s jemně nakrájenou cibulí, nastrouhaným jablkem, nahrubo nastrouhanou syrovou červenou řepou a jemně nastrouhaným křenem. Promícháme se zálivkou připravenou smícháním smetany, majonézy, oleje, citronové šťávy, soli, pepře. Necháme odležet a podáváme.

 

Zelňačka s uezným kolenem

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Vepřové koleno 1 ks
  • Bílé kysané zelí 500 g
  • Slanina 100 g
  • Sádlo 2 lžíce polévková rovná
  • Zakysaná smetana 200 ml
  • Mrkev 1 ks
  • Celer 1 ks
  • Petržel kořen 1 ks
  • Cibule 2 ks
  • Vinný ocet bílý 1 lžíce polévková rovná
  • Paprika sladká (koření) 1 lžíce polévková rovná
  • Bobkový list 3 lístek
  • Nové koření 6 kulička
  • Pepř celý 10 kulička
  • Cukr 1 lžička kávová rovná
  • Sůl 1 lžička kávová rovná

Postup přípravy:

Uzené koleno vložíme do studené vody, přidáme sůl, bobkový list, nové koření a celý pepř a koleno uvaříme doměkka. Uvařené koleno i s kořením vyjmeme, vývar scedíme a přidáme do něj překrájené kysané zelí a přivedeme k varu. Mezitím maso z kolena obereme a pokrájíme, opečeme ho na sádle spolu s nadrobno nakrájenou cibulkou a kořenovou zeleninou, zasypeme sladkou paprikou, ještě chvilku opečeme (pozor, aby paprika nezhořkla) a tuto směs přidáme do polévky. Povaříme asi 20 minut. Nakonec polévku dochutíme podle chuti octem a cukrem, vmícháme zakysanou smetanu a podáváme.

 

Kysané zelí s jablky a mandlemi

Počet porcí: 2

Ingredience:

  • Mořská sůl 1 špetka
  • Pepř mletý černý 1 špetka
  • zelené jablko 2 ks
  • Kyselé zelí 250 g
  • čerstvé brusinky 50 g
  • tekutý med 2 lžíce
  • Plátky mandlí /vločky/ 100 g

Postup přípravy:

Omytá jablka nakrájejte na kostičky. Zelí nakrájejte na menší kousky a dejte do misky. Přidejte jablka ,sůl a pepř.Promíchejte a nechte stát 10 minut . Přendejte do servírovací misky,přidejte brusinky, mandle  a med. Už jen lehce promíchejte a podávejte.

 

 

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz