14. 2. 2014 - Kvašené zelí je v zimě skvělým zdrojem vitamínů. Můžete jej jíst syrové i tepelně upravené. Je skvělé do polévek, jako příloha nebo nádivka. Pojďte se s portálem Vše o vaření podívat na vynikající recepty, které se bez kysaného zelí neobejdou.
Staří námořníci zjistili, že jim zásoby kysaného zelí pomáhají při kurdějích. Dnes je tato nemoc známá jen z historických románů, ale zelí má zdravotní účinky pořád. Hlavním přínosem je vitamín C, najdeme v něm také vitamín K, vitamíny skupiny B, hořčík, draslík a fluor. Kysané zelí dále podporuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak, zvyšuje obranyschopnost organismu a také pomáhá bojovat proti únavě. Má také odvodňující účinky.
Nyní se podíváme, kde všude najde kysané zelí své využití. Receptů je opravdu velké množství, stačí si jen vybrat.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Jablka před použitím oloupeme. Citronovou šťávu použijeme z 1 celého citronu. Zelí zbavíme přebytečné vody, nasekáme nadrobno, smícháme s jemně nakrájenou cibulí, nastrouhaným jablkem, nahrubo nastrouhanou syrovou červenou řepou a jemně nastrouhaným křenem. Promícháme se zálivkou připravenou smícháním smetany, majonézy, oleje, citronové šťávy, soli, pepře. Necháme odležet a podáváme.
Počet porcí: 4
Ingredience:
Postup přípravy:
Uzené koleno vložíme do studené vody, přidáme sůl, bobkový list, nové koření a celý pepř a koleno uvaříme doměkka. Uvařené koleno i s kořením vyjmeme, vývar scedíme a přidáme do něj překrájené kysané zelí a přivedeme k varu. Mezitím maso z kolena obereme a pokrájíme, opečeme ho na sádle spolu s nadrobno nakrájenou cibulkou a kořenovou zeleninou, zasypeme sladkou paprikou, ještě chvilku opečeme (pozor, aby paprika nezhořkla) a tuto směs přidáme do polévky. Povaříme asi 20 minut. Nakonec polévku dochutíme podle chuti octem a cukrem, vmícháme zakysanou smetanu a podáváme.
Počet porcí: 2
Ingredience:
Postup přípravy:
Omytá jablka nakrájejte na kostičky. Zelí nakrájejte na menší kousky a dejte do misky. Přidejte jablka ,sůl a pepř.Promíchejte a nechte stát 10 minut . Přendejte do servírovací misky,přidejte brusinky, mandle a med. Už jen lehce promíchejte a podávejte.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.