16. 2. 2014 - ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - V sobotu 22. února se od 9 do 16 hodin uskuteční v prostorách Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tradiční masopustní program.
„V sobotu se s námi můžete zúčastnit masopustních obchůzek z Valašska a ochutnat z pestré nabídky zabijačkových výrobků, kterou pro vás připravili mistři řeznického řemesla. Během programu masopustu mohou návštěvníci ochutnat širokou nabídku zabíjačkových výrobků z dílen přibližně 16 mistrů řezníků z okolních regionů a svým hlasem ovlivnit vítěze soutěže „O nejlepší řeznický stánek“. Z lístků, předaných návštěvníky jednotlivým stánkům v rámci této soutěže, bude ve 14:00 vylosován výherce uzené kýty.“ Zároveň je součástí programu soutěž pro odbornou porotu - 17. ročník soutěže "O nejlepší valašskou klobásku". 7. ročník soutěže "O nejlepší valašskou tlačenku". Vítěze soutěže o nejlepší produkty určí 5ti členná porota, složená z vylosovaných zástupců zúčastněných firem. Vzorky do soutěže mohou nosit přihlášené firmy (celkem 16) do 9.00 22. února na ředitelství muzea,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.
09:00 Otevírací doba muzea - vyhrává dechová hudba Galička
10:00 Slavnostní zahájení pořadu z balkónu fojtství a vyhlášení soutěží
10:15 Masopustní obchůzky hosta ze Slovenské republiky souboru Limbora z Prečína
11:00 Vyhrávání hudby na paloučku
11:30 Masopustní obchůzky valašských souborů Soláň a Radhošť z Rožnova p. R.a masek z Francovy Lhoty.
12:30 Vyhrávání hudby na paloučku
13:00 Masopustní obchůzky hosta ze Slovenské republiky souboru Limbora z Prečína
14:00 Vyhlášení výsledků soutěží
14:30 Masopustní obchůzky valašských souborů Soláň a Radhošť z Rožnova p. R.a masek z Francovy Lhoty.
15:15 Pochovávání basy v podání souboru Soláň z Rožnova p. R.
16:00 Ukončení pořadu
Tento lidový svátek byl vždy ve znamení zábav a bujarého veselí a vyvrcholil v posledních dnech masopustu, kterým se na Valašsku říkalo – fašank nebo také končiny. Masopust začínal už svátkem Tří králů a pokračoval až k Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. O masopustu se každém domě smažily koblihy či boží milosti, které neodmyslitelně patřily do jídelníčku tohoto období. Typickou součástí závěru masopustu byly obřadní obchůzky a rej maškar. Obyčejů a zvyků v poslední masopustní dny bylo mnoho, každá vesnice - každý kraj byly něčím odlišné, měly svá specifika. Všude se ale období radostí a rozverností uzavíralo závěrečnou večerní zábavou, na kterou často zvala muzika vyhrávající na návsi. Zábava byla spojena s pochováváním basy, kdy po parodii pohřbu byla za „velkého“ pláče vynesena basa či figurína ze sálu a slavnostně „pohřbena“. To vše na znamení, že čas nevázaného veselí definitivně skončil a nastal čas půstu. Sousedé si po půlnoci na rozloučenou zazpívali postní píseň a rozešli se do svých domovů. A život se opět vrátil do klidných kolejí.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.