Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Valtice provoní moravské uzené

Valtice provoní moravské uzené

16. 2. 2014 - VALTICE - Valtice provoní o víkendu 1. a 2. března moravské uzené. Na náměstí se konají historicky první Slavnosti moravského uzeného, kde bude soutěžit o titul Nejlepší moravské uzené šest vyhlášených mistrů uzenářů z celé Moravy. Masopustní a zabíjačkové speciality budou vinaři snoubit s místními vzorky. Návštěvníky čeká i kuchařská show, řeznická škola a spousta folklorní muziky.

Každý návštěvník dostane ke vstupence ovarovou polévku zdarma a k tomu možnost ochutnat šest soutěžních vzorků uzeného. Svému favoritovi pak může vhodit hlas a stát se tak členem veřejné poroty, která rozhodne o titulu Nejlepší moravské uzené Valtic 2014. „V Brně byla konkurence veliká. Všechny uzenářské firmy si totiž velice zakládají na kvalitě surovin, nepoužívají éčka a udí podle tradičních receptur. Kromě klasického uzeného jsou k dostání domácí šunky, fermentované i klasické klobásky, slaniny a zabíjačkové speciality,“ řekl k uzenářské nabídce organizátor Pavel Pichler z ECEATu.

01311-Uzene_ve_Valticich_2_web.jpg

Návštěvníkům se tak naskýtá jedinečná příležitost nakoupit kvalitní produkty a přímo si je i porovnat. Kotle s ovarem, udírny s krkovičkou a ohýnky na opékání špekáčků. Návštěvníkům bude speciality servírovat festivalová restaurace farmy EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Na jídelním lístků bude vynikající moravské uzené se zelím z Tuřan, speciální farmářské klobásky, jitrnicový a jelitový prejt se zámeckými brambůrkami nebo oblíbený zabíjačkový gulášek. Vše poctivě a s láskou navařeno,“ řekl ředitel farmy Michal Burian.

01311-Uzene_ve_Valticich_web_.jpg

Vysokou gastronomii bude prezentovat MyHotel z Lednice, který se postará o kuchařskou show. Ve třech blocích uzené v různých podobách: v tradičním i moderním kabátku, v sezónním menu i tak, jak ho používá světová kuchyně. Po skončení každého kuchařského bloku bude možnost připravované pokrmy ochutnat. Návštěvníci se mohou naučit také porcovat sele. Ukazovat jim to bude na workshopu řezník Vojtěch Kuřátko z uzenářství Sláma z Velké Bíteše. Čas od času musí řezník také kontrolovat udírnu a ochutnávat s ním samozřejmě mohou i návštěvníci slavnosti.

01311-Uzene_ve_Valticich_3_web.jpg

K Moravě patří neodmyslitelně také folklor. K degustaci proto zahraje ve velkém krytém stanu cimbálová muzika Rebend, místní dětská cimbálka Valtičánek a přijedou i folkloristé z Rakouska ze Schrattenbergu.

Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Na programu je dvakrát denně dětské divadelní představení, po celý den se budou moci nejmenší zúčastnit i pátrací buřtíkové hry. V areálu bude také dětská mini ZOO a velkým zážitkem je také opékání zakoupených klobásek.

Každý návštěvník se může zúčastnit také lákavé tomboly. Pokud vyplní anketní lístek (součástí mapky areálu, kterou každý dostává u vstupu), tak může být vylosován a získat různé vyuzené ceny.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz