Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Ostré, ostřejší, nejostřejší? Stupnice napoví

Ostré, ostřejší, nejostřejší? Stupnice napoví

18. 2. 2014 - Pokud vás zajímá pálivý svět chilli, zpozorněte. Existuje totiž stupnice, která měří pálivost. Jedná se o Scovilleova stupnici, podle které se určuje pálivost paprik a chilli papriček.

Papriky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Počet Scoville jednotek pálivosti (SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu. Stupnice je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi, který v roce 1912 publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen ochutnávači (většinou nejméně pěti) do té doby, než zmizí pálivost. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0. Naproti tomu jedna z nejpálivějších papriček habanero má pálivost 300 000 SHU a více. Největší slabinou Scovilleho organoleptického testu je jeho nepřesnost zapříčiněná lidským prvkem.

01313-Ostre_a_ostrejsi_web.jpg

Náš tip - Omáčka Satan´s Revenge (Satanova pomsta) od firmy Hot-Headz!. Jak už název napovídá, v této lahvičce se skrývá opravdu pekelná dávka pálivosti. Je tak jasné, že není určena pro chilli začátečníky. 75 procent drcené chilli papričky Naga Jolokia, která se donedávna pyšnila titulem nejpálivější papričky na světě, už dokáže vaše chuťové pohárky pěkně rozparádit. „Jakmile ochutnáte, není možné vysednout, jenom stoupáte a stoupáte v pálivosti výše a výše, omáčka vás krásně vyveze až na vrchol, a když už si říkáte, že to výše už ani nejde, s každým přísunem kyslíku se pálivost ještě o kousek posune. Ale stejně jako na horské dráze, i se Satanovou pomstou dojedete do zdárného konce. V ústech vám zůstane parádní chuť papričky Naga Jolokia a jste si jisti, že to za to stálo. Díky této extrémní pálivosti se výborně hodí do nejrůznějších omáček, takový pořádný ďábelský gulášek se Satan´s Revenge se stává tou pravou laskominkou pro všechny milovníky pálivého.  Ale s dávkováním buďte opravdu hodně opatrní,“ radí náš expert na chilli Tomáš Nový z třineckého obchůdku Pochutnej si.

Zdroj: www.vemena.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz