11. 8. 2011 - VELKÉ KARLOVICE – Mezinárodní farmářský trh, galavečeře s „michelinskými“ kuchaři, jednotná měna či Valašské menu – tyto i další novinky obohatí program 3. ročníku Karlovského gastrofestivalu, jedinečné gurmánské akce ve Zlínském kraji, která se bude konat 4. až 11. listopadu ve Velkých Karlovicích.
„Loňský ročník navštívily čtyři tisícovky lidí. Očekáváme, že letos by jich mohlo být ještě víc, už nyní proto pracujeme na rozsáhlejším programu. Například hlavní bod gastrofestivalu – takzvanou Gastro tour, během níž mohou hosté navštěvovat místní hospody a restaurace a ochutnávat jejich speciality, rozšíříme z jednoho dne na dva. Do Gastro tour by se mělo zapojit víc podniků než loni a novinkou je i to, že lidé budou moci ve všech podnicích platit jednotnou měnou, podobně jako při jiných gastronomických festivalech,“ uvedl ředitel hotelových provozů turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.
Po dobu gastrofestivalu budou také restaurace nabízet speciální degustační Valašské menu. To vzešlo z námětů veřejnosti v soutěži o nejlepší valašský recept, kterou uspořádal turistický resort Valachy na jaře.
Z tradičních doprovodných akcí nebude chybět řemeslný jarmark i soutěž o nejlepší valašský frgál, kterou letos čeká jubilejní desátý ročník. „Vzhledem k rostoucí oblibě regionálních potravin letos poprvé uspořádáme farmářský trh. V současné době pečlivě mapujeme producenty v regionu, abychom nabídli zaručeně tradiční produkty. Vedle farmářů z Valašska na trh přizveme i výrobce sýrů, uzenin či vína z partnerských regionů Zlínského kraje v Itálii a ze slovenského pohraničí, což bude pro porovnání chutí jednotlivých zemí jistě zajímavé,“ doplnil Tomáš Blabla.
Hlavní hvězdou loňského Karlovského gastrofestivalu byl „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi, který připravil pro návštěvníky degustační galavečeře a předvedl svůj kuchařský um při kuchařských show. Letos budou moci návštěvníci ochutnat galavečeře připravené mj. italskými držiteli prestižní Michelinské hvězdy. Kuchařské show předvedou spolu s nimi členové Gourmet clubu Slovakia.
Pro příznivce neobvyklých gurmánských zážitků se uskuteční večeře s menu z exotického hmyzu, milovníci míchaných nápojů se mohou zúčastnit barmanských večerů pod vedením guru českého barmanství Alexandrem Mikšovicem.
Karlovský gastrofestival vyvrcholí 11. listopadu křtem Svatomartinského vína. Letošní ročník se poprvé koná pod záštitou České centrály cestovního ruchu CzechTourism.
Předběžný program Karlovského gastrofestivalu:
4. – 6. 11. – galavečeře (Gourmet club Slovakia, italští „michelinští“ kuchaři)
5. – 6. 11. – Gastro tour
5. – 6. 11. – barmanské večery
6. 11. – soutěž o nejlepší valašský frgál
10. 11. - menu z exotického hmyzu (entomofágie)
11. 11. – křest svatomartinského vína
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.