28. 2. 2014 - PRAHA - Muzeum gastronomie sídlí v samém srdci Prahy a každý návštěvník by jej měl navštívit. Expozice nabízí řadu zajímavostí ze světa dobrého jídla. A nemusíte se bát "mrtvého umění", v Muzeu gastronomie to žije!
Expozice nabízejí historický vhled pod pokličky našich předků. Muzeum například seznamuje své návštěvníky s historií piva, dobově zařízenou 'knajpu' nebo bar plný lahodných likérů. Stejně tak vás chytne za srdce, když budete poznávat vybavení, které používaly naše babičky.
Muzeum je soukromou institucí a jako první u nás představuje historii kuchařského umění a seznamuje s ním veřejnost. Muzeum má i vlastní síň slávy, která je zasvěcená špičkám oboru, jež si zaslouží svou pozornost, najdete tam například informace o pražské cukrárně Myšák nebo lahůdkářství Paukert.
Muzeum se neomezuje jen na prezentaci sbírek artefaktů tradičním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavou formou představuje široké veřejnosti dějiny vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci.
Všem návštěvníkům muzea je dle možností věnována individuální péče, každý příchozí je uveden do expozice a upozorněn na zajímavosti, v průběhu prohlídky je dále informován a na závěr ho čeká malá ochutnávka.
Velkou ctí pro Muzeum gastronomie je zisk prestižního ocenění „Travellers´Choice Attractions“ (Turistická zajímavost) od mezinárodního cestovatelského portálu TripAdvisor, které bylo v roce 2013 udělováno poprvé a rozšířilo tak ceny „Travellers´Choice“ udělované hotelům a restauracím. Muzeum gastronomie se tak zařadilo během své krátké existence (1,5 roku) mezi deset nejdoporučovanějších turistických zajímavostí našeho hlavního města.
„ V loňském roce zhlédlo expozici Muzea gastronomie mnoho návštěvníků z České republiky i z celého světa. Ze vzácných návštěv mohu zmínit profesionálního odborníka a výrobce vynikajících klobás Oresta Kramarczuka z Minneapolis, který získal gastronomického OSKARA - cenu Jamese Bearda, slavného amerického kuchaře. Všichni bez rozdílu národnosti přijímají muzeum s nadšením a vyzdvihují unikátní téma muzea. Kladně hodnotí výtvarnou stránku i nevtíravou edukativnost muzea“, říká kurátorka muzea Nina Provaan.
Vzácnou návštěvou muzea byl i gurmet Janko Martinkovič, restauratér a duchovní otec restaurantu KOISHI, který získal první místo mezi TOP 10 českých restaurantů podle Maurerova výběru GRAND RESTAURANT pro rok 2013. Janko Martinkovič nám v návštěvní knize zanechal zprávu: „ Krásné, poučné, nutné! “
Pravidelně své kuchařské dovednosti také prezentovali studenti odborných škol v moderní předváděcí kuchyni muzea. Návštěvníci mohli nejen obdivovat jejich kuchařské dovednosti, ale tradiční české speciality, které byly tématem tohoto školního roku, také ochutnat.
Pro letošní rok se návštěvníci mohou těšit na speciality ze zemí Evropské unie.
Dále na tradiční komentované prohlídky, komentované prohlídky s řízenou degustací, podvečerní prohlídky, ochutnávky, workshop o stolování, pro nejmenší hledání myšky kuchařinky. Dále pak speciální akce, které se vždy budou aktualizovat na webových stránkách, ale malou ochutnávku přinášíme již nyní:
Vaříme v Remosce s hostem z Velké Británie
V sobotu 15. března opět Vaříme a pečeme v Remosce! Proběhne ochutnávka jídel upečených v legendárním českém vynálezu. Na akci bude přítomný i vzácný host, Lady Milena Grenfell-Baines, která je nadšenou propagátorkou Remosky ve Velké Británii.
Ochutnávky PUČÁLKY
V neděli 16. března začíná netradiční velikonoční program „Ochutnávka PUČÁLKY“– symbolicky začíná na první postní neděli zvanou „Pučálka“, která letos připadla na 16.3, a bude probíhat ochutnávka tohoto typického a prastarého pokrmu. Jedná se o lehce opražený naklíčený hrách, který se může ochutit solí nebo cukrem. Ochutnávky pučálky budou probíhat ještě následující dva víkendy 22. - 23. 3. a 29. - 30. 3.
Dubnové neděle
5. 4. a 19. 4. - komentovaná prohlídka s výkladem o velikonočních zvycích + zdobení cukroví ve tvaru vajíček
6. 4. a 13. 4. a 20. 4. - zdobení cukroví ve tvaru vajíček
12. 4. - velikonoční vaření - speciality tradiční i netradiční připraví Střední škola živnostenská Sokolov
Připravena bude inspirace na velikonoční tabuli včetně velikonočního menu. Speciální komentovaná prohlídka rozšířená o velikonoční tradice. Možnosti ochutnání velikonočních specialit a mnoho dalších zajímavostí.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.