Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Muzeum gastronomie v roce 2013 a 2014, čím překvapí?

Muzeum gastronomie v roce 2013 a 2014, čím překvapí?

28. 2. 2014 - PRAHA - Muzeum gastronomie sídlí v samém srdci Prahy a každý návštěvník by jej měl navštívit. Expozice nabízí řadu zajímavostí ze světa dobrého jídla. A nemusíte se bát "mrtvého umění", v Muzeu gastronomie to žije!

Expozice nabízejí historický vhled pod pokličky našich předků. Muzeum například seznamuje své návštěvníky s historií piva, dobově zařízenou 'knajpu' nebo bar plný lahodných likérů. Stejně tak vás chytne za srdce, když budete poznávat vybavení, které používaly naše babičky.

Muzeum je soukromou institucí a jako první u nás představuje historii kuchařského umění a seznamuje s ním veřejnost. Muzeum má i vlastní síň slávy, která je zasvěcená špičkám oboru, jež si zaslouží svou pozornost, najdete tam například informace o pražské cukrárně Myšák nebo lahůdkářství Paukert.

Muzeum se neomezuje jen na prezentaci sbírek artefaktů tradičním způsobem, ale vytváří prostor, ve kterém poutavou formou představuje široké veřejnosti dějiny vztahu člověka k přípravě pokrmů a jejich konzumaci.

Všem návštěvníkům muzea je dle možností věnována individuální péče, každý příchozí je uveden do expozice a upozorněn na zajímavosti, v průběhu prohlídky je dále informován a na závěr ho čeká malá ochutnávka.

Rok 2013 ve znamení úspěchu

Velkou ctí pro Muzeum gastronomie je zisk prestižního ocenění „Travellers´Choice Attractions“ (Turistická zajímavost) od mezinárodního cestovatelského portálu  TripAdvisor, které bylo v roce 2013 udělováno poprvé a rozšířilo tak ceny „Travellers´Choice“ udělované hotelům a restauracím. Muzeum gastronomie se tak zařadilo během své krátké existence (1,5 roku) mezi deset nejdoporučovanějších turistických zajímavostí našeho hlavního města.

V loňském roce zhlédlo expozici Muzea gastronomie mnoho návštěvníků z České republiky i z celého světa. Ze vzácných návštěv mohu zmínit profesionálního odborníka a výrobce vynikajících klobás Oresta Kramarczuka z Minneapolis, který získal gastronomického OSKARA -  cenu Jamese Bearda, slavného amerického kuchaře. Všichni bez rozdílu národnosti přijímají muzeum s nadšením a vyzdvihují unikátní téma muzea.  Kladně hodnotí výtvarnou stránku i nevtíravou edukativnost muzea“, říká kurátorka muzea Nina Provaan.

Vzácnou návštěvou muzea byl i gurmet Janko Martinkovič, restauratér a duchovní otec restaurantu KOISHI, který získal první místo mezi TOP 10 českých restaurantů podle Maurerova výběru GRAND RESTAURANT pro rok 2013. Janko Martinkovič nám v návštěvní knize zanechal zprávu: „ Krásné, poučné, nutné! “

Pravidelně své kuchařské dovednosti také prezentovali studenti odborných škol v moderní předváděcí kuchyni muzea. Návštěvníci mohli nejen obdivovat jejich kuchařské dovednosti, ale tradiční české speciality, které byly tématem tohoto školního roku, také ochutnat.

Na co se můžou návštěvníci těšit v roce 2014

Pro letošní rok se návštěvníci mohou těšit na speciality ze zemí Evropské unie.

Dále na tradiční komentované prohlídky, komentované prohlídky s řízenou degustací, podvečerní prohlídky, ochutnávky, workshop o stolování, pro nejmenší hledání myšky kuchařinky. Dále pak speciální akce, které se vždy budou aktualizovat na webových stránkách, ale malou ochutnávku přinášíme již nyní:

Vaříme v Remosce s hostem z Velké Británie

V sobotu 15. března opět Vaříme a pečeme v Remosce! Proběhne ochutnávka jídel upečených v legendárním českém vynálezu. Na akci bude přítomný i vzácný host, Lady Milena Grenfell-Baines, která je nadšenou propagátorkou Remosky ve Velké Británii.

Ochutnávky PUČÁLKY

V neděli 16. března začíná netradiční velikonoční program „Ochutnávka PUČÁLKY“–  symbolicky začíná na první postní neděli zvanou „Pučálka“, která letos připadla na 16.3, a bude probíhat ochutnávka tohoto typického a prastarého pokrmu. Jedná se o lehce opražený naklíčený hrách, který se může ochutit solí nebo cukrem. Ochutnávky pučálky budou probíhat ještě následující dva víkendy 22. - 23. 3. a 29. - 30. 3.

Dubnové neděle

5. 4. a 19. 4. - komentovaná prohlídka s výkladem o velikonočních zvycích + zdobení cukroví ve tvaru vajíček

6. 4. a 13. 4. a 20. 4. - zdobení cukroví ve tvaru vajíček

12. 4. - velikonoční vaření - speciality tradiční i netradiční připraví Střední škola živnostenská Sokolov

Připravena bude inspirace na velikonoční tabuli včetně velikonočního menu. Speciální komentovaná prohlídka rozšířená o velikonoční tradice. Možnosti ochutnání velikonočních specialit a mnoho dalších zajímavostí.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: foto: Muzeum Gastronomie Praha
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz