3. 3. 2014 - VALTICE - Titul pro Nejlepší moravské uzené Valtic za rok 2014 získalo řeznictví Kunovství z Lipníku na Bečvou. Na náměstí přišlo ochutnat moravské pochoutky více než dva tisíce lidí. Celý víkend provázelo jarní slunečné počasí a pohodová atmosféra.
Lidé degustovali při poslechu cimbálu, ochutnávali víno a sledovali kuchařskou a řeznickou show. Teplou kuchyni servírovala farma EDEN z Bystřice nad Pernštejnem.
O titul Nejlepší moravské uzené bojovalo šest vyhlášených firem z celé Moravy. Ty na svých stáncích připravili pro návštěvníky ochutnávky uzených specialit. Na prvním místě skončilo řeznictví Kunovský z Lipníku nad Bečvou, na druhém firma Maspro z Hodonína a na třetím pak Havlíčkovo řeznictví z Třebíče. „Velký zájem byl o klasický zabíjačkový talíř nebo guláš. Připravili jsme i speciální farmářské klobásky nebo hranolky z vlastních brambor z Vysočiny,“ řekl ředitel farmy Michal Burian.
Na své si tu přišli i milovníci vína. Místní vinaři připravili širokou nabídku vzorků. V kulisách historického náměstí korzovali návštěvníci se sklenkou v ruce. Pro děti zahrálo divadlo, připravena byla buřtíková soutěž a nebo dětská minizoo. Mimořádně otevřel také zámek a Muzeum železné opony. „Atmosféra ve Valticích byla i díky skvělému počasí opravdu jihomoravská. Divákům se hodně líbila kuchařská show My hotelu z Lednice a řeznická škola Uzenářství Sláma. Je vidět, že lidé už přemýšlejí o tom, co jedí a jakého původu potraviny jsou,“ řekl hlavní organizátor Pavel Pichler z ECEATu. Záštitu nad akcí převzal starosta Valtic Ing. Pavel Trojan.
Právě ECEAT se podílí i na pořádání Slavností chřestu v Ivančicích, které letos slaví už dvacáté narozeniny a jsou největšími chřestovými slavnostmi v České republice. Letos připadají na víkend 23. – 25. května 2014. V gastronomické zóně připravují restaurace chřestové pokrmy, kuchařskou show letos předvede držet michelinské hvězdičky Roman Paulus a kulturní středisko připravuje i bohatý hudební program.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.