21. 3. 2014 - PRAHA - Budoucí neslyšící kuchařky Jana Dvořáková a Helena Tatárová ze třetího ročníku hradecké střední školy pro sluchově postižené ve Štefánikově ulici v Hradci Králové obsadily zlatou a stříbrnou příčku v juniorských kategoriích evropského klání na veletrhu Intergastro 2014 ve Stuttgartu
Jako jediné neslyšící studentky nechaly za sebou své zdravé slyšící konkurentky z Rakouska, Nizozemska a Maďarska. "Na jiných soutěžích mají neslyšící své kategorie, ale v cizině soutěží jen se zdravými kuchaři," říká Lukáš Ende, mistr odborného výcviku, který děvčata na všechny soutěže připravuje.
Členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky získali celkem sedm zlatých, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile. Soutěž trvala pět dní; v kategoriích kuchařských, cukrářských a uměleckých soutěžilo každý den na 50 kuchařů. U kuchařských i cukrářských úkolů se hodnotila preciznost, nápaditost, vhodná skladba jídla a nutriční hodnoty pokrmů. Veletrh Mezinárodní soutěž Intergastro v německém Stuttgartu je nejdůležitější soutěž před podzimním mistrovstvím světa v Lucembursku.
Obě děvčata nad přípravou svých vítězných menu strávila dva dny. Patří mezi zkušené soutěžící a dosažený výsledek mezi slyšícími vrstevníky rozhodně nepřeceňují. Ke komunikaci potřebují jen znakový jazyk. Pravidelně se zúčastňují i domácího festivalu gastronomie Gastro Hradec.
Devatenáctiletá Jana získala stříbrnou medaili v kategorii předkrmů. Porotu zaujala křepelčími prsy marinovanými v portském víně podávaná na listovém špenátu s vykrajovaným bramborem. Dále připravila rybí rolku plněnou račím ocáskem podávanou na květákovém pyré a paprikovém kompotu, vše doladila zeleninovým kuskusem s grilovanou zeleninou a holandskou omáčkou.
Helena (23 let) získala zlato v kategorii slavnostních obložených míst. Jednalo e o pečenou panenku v chorizo salámu, kuřecí trojúhelník s dýňovým semínkem kořeněným tandori masalou. Zeleninové pyré ve tvaru křepelčích vajíček na bramborové placičce. Houbová huspenina ve smetanovém kopru s mrkvovým pyré a cuketovými soudky plněnými kozím sýrem. "Vyzkoušela jsem některé recepty osvědčené z hradeckého Gastra. Z původního seznamu jsem si ponechala jen paštiku z uzeného jazyka,“ dodala k vítěznému menu Helena. Kromě medailí si domů převezly i kuchyňské náčiní a cenné poznatky. Zaujaly je předkrmy soutěžících z Nizozemska a otevřenost hodnotících komisařů. „Byli úžasní. Rozebrali jsme s nimi chyby, kterých se příště vyvarujeme,“ svěřila nám Helena. Obě studentky se chystají na další mezinárodní klání do Norimberku v Německu a plánují i soutěže v Rakousku a Lucembursku.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.