Štamgast & Gurmán

Evropané obědvají méně než před 4 lety, výjimkou jsou Češi

Evropané obědvají méně než před 4 lety, výjimkou jsou Češi

31. 3. 2014 - Čeští zaměstnanci nejčastěji obědvají v restauraci nebo závodní jídelně, jinde dominují odpočinkové místnosti.

Evropané méně obědvají a mnohem více hledí na to, kolik za hlavní jídlo dne zaplatí. Jedinou zemí, kde lidé letos na oběd v pracovním týdnu míří o něco častěji než před čtyřmi lety, je Česko. V porovnání se západoevropskými zeměmi ale máme stále co dohánět. Zatímco v tuzemsku si pravidelně oběd dopřává jen o něco více než polovina zaměstnanců, v dalších západoevropských zemích jsou to stále – i přes pokles – v průměru tři ze čtyř lidí.

Vyplývá to ze srovnávacího průzkumu o stravování, který vypracovala společnost Edenred, známá vydáváním stravenek Ticket Restaurant. Průzkum je součástí projektu EU na propagaci zdravé výživy FOOD. Šetření se uskutečnilo formou internetového dotazování v letech 2010 a 2014. Letos na začátku roku se ho účastnilo 4 612 lidí v šesti zemích EU (Belgie, ČR, Francie, Itálie, Španělsko a Švédsko). Nejvíce se podle průzkumu snížil počet lidí, kteří pravidelně obědvají ve „spořivém“ Švédsku a v jižních státech unie, které byly nejvíce zasaženy druhou vlnou ekonomické krize – tedy ve Španělsku a Itálii.

Lidé, kteří jdou na oběd pak při výběru jídla stále mnohem častěji hledí na to, kolik zaplatí. Důležitost ceny při rozhodování o obědě se zvýšila ve všech sledovaných zemích. Ve dvou státech - Belgii a Itálii je cena nyní tím hlavním kritériem, v Česku a Španělsku je na druhém místě. „Velmi důležitý při rozhodování je také čas strávený na obědě – lidé preferují rychlou obsluhu a blízkost místa, kde obědvají,“ uvedla marketingová ředitelka společnosti Edenred Daniela Pedret. Výsledky podle ní ovlivňují dva faktory: tlak na efektivitu a pak také důsledky ekonomické recese.

Češi jsou výjimeční ve srovnání s obyvateli dalších států i tím, že když jdou na oběd, pak zdaleka nejčastěji do restaurace nebo závodní jídelny. „V České republice je to z velké části díky stravenkám, jejichž cena podle našich údajů pokrývá 80–90 % ceny poledního menu v restauracích. Také máme velmi rozvinutý systém závodního stravování,“ doplnila Pedret.

Zajímavostí je, že nejméně Čechů v porovnání s dalšími státy jí doma. Domácí oběd si dopřávají v pracovním týdnu Francouzi a Španělé.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz