Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Festival vína a jídla Za vinaři na Podluží již 12. a 13. dubna

Festival vína a jídla Za vinaři na Podluží již 12. a 13. dubna

2. 4. 2014 - Království malých vinařství a velkých tradic. Tak se říká nejjižnějšímu cípu Moravy Podluží. Právě v oblasti známé pohostinností místních lidí, vinařstvím a dochovaným folklorem se 12. a 13. dubna uskuteční akce „Za vinaři na Podluží – festival vína a jídla uprostřed kulturních tradic.“ Do svého sklípku srdečně zve i vinařství Glosovi, které čerstvě získalo titul Vinařství roku v kategorii Malé vinařství.

Přijďte koštovat výtečná vína i místní delikatesy do lůna Jižní Moravy, pramáti všech vinic, kde se moravské víno zrodilo. 38 rodinných vinařství vám otevře své sklepy plné lahodných vín v původních a typických vinařských obcích Moravská Nová Ves, Prušánky, Hrušky a Starý  a Nový Poddvorov.Uprostřed sklípků pro vás budou místní restaurace a hospodyně ve stanech připravovat ve formě degustačního menu pravé zdejší pochoutky. Mezi obcemi vás převeze kyvadlová doprava.

V Moravské Nové Vsi se můžete těšit například na moravský gulášek či pečenou kýtu paní Salajkové, v Prušánkách zase na tradiční „nechorské zelí“, tedy uzené koleno z Jeňourovy udírny vařené v kysaném zelí a podlévané Veltlínským zeleným. V Hruškách na zabíjačkové speciality z řeznictví Hakalík a v Poddvorově na výtečné koláčky z pekárny Zdena. To vše pod žudry malovaných sklípků a v péči srdečných lidí na Podluží. Atmosféru festivalu bude mezi sklípky dotvářet cimbálová muzika a ukázky řemeslných umění místních mistrů. Sobotní večer pak završí v Prušánkách pravá podlužácká veselice.

Za vinaři na Podluží

Malá ochutnávka místní speciality: „Nechorské zelí“, tedy uzené koleno z Jeňourovy udírny vařené v kysaném zelí

Koleno naložené v česneku se nechá tři týdny odležet. Poté se osm hodin udí horkým kouřem z bukových polen. Do krouhaného zelí se přidá kmín, jablka a křen a nechá se měsíc prokvasit. „Zauzené koleno vaříme s takto připraveným zelím, Veltlínským zeleným z tratě Žajdlíky či Nechory, česnekovými stroužky a celým pepřem tři hodiny,“ dodává Jan Ivičič z vinných sklepů U Jeňoura. Tak přijďte ochutnat, vše je z regionálních potravin.

Nechorské zelí

Další informace zde.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz