Štamgast & Gurmán

Gastronomické slavnosti v Litomyšli

Gastronomické slavnosti v Litomyšli

4. 4. 2014 - LITOMYŠL - Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové pořádané V Litomyšli k oslavě jedné z nejvýznamnějších rodaček se budou konat od 12. do 25. května 2014. Tématem třetího ročníku slavností jsou „Rozličné ryby a vodní žoužel“.

Ve své Domácí kuchařce Rettigová věnovala rybím receptům celou kapitolu. Nejčastěji zpracovává kapra a štiku, objevuje se ale také mník, „ouhoř“, losos a pstruh, mezi ryby zařadila nejen mušle, ale i raky, žáby a šneky.

Ryby do Litomyšle dávno patří. Je zde jedna z nejstarších pstruháren v českých zemích, založená mlynářem Kašparem Vackem již v roce 1862. Dodnes se v ní tradičním způsobem chová vyhlášený "Vackův pstruh".

 

Soutěž

Gurmánská pouť

Od 12. do 23. května bude v restauracích probíhat Gurmánská pouť – hosté restaurací budou ochutnávat speciality šéfkuchařů a zároveň soutěžit o zajímavé ceny (kurz vaření s Ondřejem Slaninou, konzumační poukázky do zapojených restaurací, předplatná MF Dnes či časopisů o vaření, věcné ceny partnerů akce, apod.). Podobná soutěž bude probíhat i v místních školních jídelnách – Rettigová znovu ve škole – děti budou moci ochutnat jídla inspirovaná paní Dobromilou a soutěžit o zajímavé ceny. V tomto termínu budou probíhat také galavečeře v některých litomyšlských restauracích a další doprovodné gurmánské akce (kurz přípravy kávy, kurz přípravy čokolády, ochutnávka vín, škola čepování piva, apod.).


Food cup 2014

Hlavní slavnost pro širokou veřejnost je na programu v sobotu 24. května na Smetanově náměstí. Tam bude probíhat postupové kolo soutěže Food cup 2014 restaurací Czech Specials, stánkové prezentace restaurací s nabídkami degustačních porcí, stánkové prezentace a soutěž studentů hotelových škol Pardubického kraje, soutěže pro veřejnost v kuchařských dovednostech, soutěž ve vaření kotlíkových gulášů a oblíbená soutěž o nejlepší bábovku. Slavnosti jsou určené nejen profesionálům a gurmánům, kteří jistě ocení ochutnávky mezinárodních kuchyní, mořských plodů a dalších delikates, ale také rodinám s dětmi. Pro ty je připraven program v dětské školičce vaření – dostanou zástěrky a vyzkouší si připravit banánové chuťovky, zdobená vařená vejce, marcipánová zvířátka, párky v županu, bramborové pekáčky nebo si ozdobí pardubické perníky. Sobotní program uzavře Večerní hodokvas – hodování s hudbou a tancem. Celým dnem bude provázet Jan Rosák spolu s Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou. Akce je přístupná bez vstupného.

 

Vaření s dětmi

Nedělní oběd

V neděli 25. května gastroslavnosti uzavře Sousedská husička na Smetanově náměstí – společně servírovaný oběd v obří restauraci s nejvyšším stropem za hudebního doprovodu poberounské kapely Třehusk. Do gastroslavností se zapojí také turné Kavárny POTMĚ 2014, kavárna bude přímo na Smetanově náměstí otevřena po celý víkend, vždy od 10 hodin.

Nedělní oběd

Festival podporuje kvalitní českou gastronomii společně s projektem Czech Specials agentury Czech Tourism, která je hlavním partnerem. Pod záštitou Rady Pardubického kraje slavnosti pořádá Smetanova Litomyšl, o.p.s. a Smetanův dům ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, SOŠ a SOU Polička, Městem Litomyšl a Rybářstvím Litomyšl. Prezidentem slavností je Václav Šmerda, předseda pobočky Východní Čechy Asociace Kuchařů a cukrářů České republiky.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.gastroslavnosti.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz