16. 4. 2014 - VELKÉ KARLOVICE – Spousta gurmánských zážitků i další zábavy čeká o velikonočních svátcích na návštěvníky Velkých Karlovic. Milovníci dobrého jídla si budou moci pochutnat na nejrůznějších specialitách, uskuteční se i posezení u cimbálu nebo Velikonoční jarmark.
Polévku z kopřiv, pomalu pečenou jehněčí kýtu, sýry od farmářů z Valašska či třeba pohanku provoněnou medem s domácí makovou zmrzlinou – tyto a další pochoutky připravují pro návštěvníky kuchaři karlovického Spa hotelu Lanterna. Velikonoční speciality doplňuje nabídka čtyřchodového degustačního menu To nejlepší od místních farmářů, jemuž dominují produkty místních farmářů i „dary“ valašské přírody – kopřivy a medvědí česnek.
Další z hotelů Resortu Valachy – Horal – chystá na prodloužený velikonoční víkend jehněčí speciality a v neděli 20. dubna od 18 hodin posezení ve Valašské hospůdce s cimbálovou muzikou Vincúch.
Velikonoční speciality nabídne i hotel Galik, který je díky poloze u cyklostezky Bečva ideální zastávkou pro turisty i výletníky na kolech. Návštěvníci tu uvidí i ukázky cukrářské výroby a zdobení perníčků.
Příjemným zpestřením výletu do Velkých Karlovic se může stát návštěva Velikonočního jarmarku u Karlovského muzea v neděli 20. dubna. K dobré pohodě zahraje cimbálová muzika Vincúch a gajdoš Petr Sovjak, zájemci si budou moci koupit různé velikonoční zboží a vyzkoušet ruční výrobu perníčků, zdobení kraslic a pletení tatarů. Začátek je v 9 hodin.
Odpoledne nabídne velikonoční program také informační centrum Zvonice Soláň na hoře Soláň nad Velkými Karlovicemi. Pro malé i velké návštěvníky bude připravena řemeslná dílna, v níž si vyzkouší mj. výrobu ze slámy a proutí. Zahraje cimbálová muzika Kordulka a lidová hudba Bystrican ze Slovenska.
Velikonoční prázdniny jsou navíc dobrou příležitostí k výletu do přírody, která se probouzí ze zimního spánku. Po hodování tak mohou milovníci turistiky protáhnout tělo výšlapem k nové rozhledně Miloňová nad Velkými Karlovicemi. Pro rodiny s malými dětmi je ideální nenáročná Kulíškova naučná stezka okolím hotelu Horal.
Speciální tip: Cockail bar Lanterna v hotelu Lanterna bude v sobotu 19. dubna hostit Kateřinu Kluchovou z legendárního pražského Hemingway baru, vítězku českého kola Havana Club Grand Prix, označovanou za nejlepší českou barmanku. Od 21 hodin mohou zájemci ochutnávat drinky, které bude Kateřina mixovat přímo za barem.
Více na www.valachy.cz.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.