23. 4. 2014 - KLENTNICE - Začátkem dubna bylo slavnostně otevřeno Muzeum kávy v Klentnici. Za tímto projektem nestojí nikdo jiný než rodina Džiubanů. Ta před pěti lety otevřela v Klentnici na Pálavě malou kavárnu, kterou časem rozšířila o penzion a restauraci. „Pálava je krásné místo, kam jezdí lidé z celé republiky. A hodně jich zavítá i k nám do Café Fara. Otevření Muzea kávy byl tedy logický krok,“ vysvětluje tatínek Miroslav Džiuban.
Muzeum najdete v těsném sousedství Café Fara v domě č. 31. „Domek je starý asi sto let, stejně jako vystavované kávovary,“ říká Radek Džiuban, zakladatel klentnického „kávového impéria“. S realizací muzea mu pomáhají Michal Křižka a Manuel Bertarello, kteří kávovary do místní sbírky vyhledávali ve Francii a Itálii.
„Hledal jsem hlavně technicky zajímavé a méně rozšířené stroje, které reprezentují celou historii espressovačů.Zde je vidět, že se to povedlo,“ zahajuje Manuel Bertarello historicky první komentovanou prohlídku v Muzeu kávy. Právě stojíme u nejvzácnějšího kousku této sbírky, kávovaru značky Gaggia Internazionale ze 40. let dvacátého století. „Zajímavostí tohoto kávovaru je, že na páce, kterou se vytváří tlak potřebný pro přípravu espressa, je pojistka pro zpětné vystřelení páky. V překladu z italštiny se totiž této páce říká lamač zubů. Pojistka je vlastně taková ochrana baristy před vyražením zubů,“ pokračuje pan Manuel v zajímavém povídání. A to už se přesunujeme k nejstaršímu kávovaru, který zde naleznete – předchůdci espressovačů z roku 1890, neboli překapávači. Takto postupujeme od jednoho překrásného stroje k druhému a ke každému se váže jeho vlastní příběh. Většina z nich pochází z půdy kavárenských rodin, které už dávno své kavárny zavřely, ale kávovary si nechaly na památku. Na závěr nám ještě pan Manuel prozradil, že rodina Džiubanů má ještě několik kávovarů, které se sem nevešly, ale v plánu je neustálé rozšiřování sbírek. Radek Džiuban k tomu dodává: „Ano, plánujeme další expozici, která bude začínat interaktivní výstavou o pěstování kávy a pokračovat zpracováním kávových zrn, pražením, mletím a skončí tady u kávovarů.“
Muzeum kávy můžete navštívit vždy v pátek, sobotu a neděli od 10 do 19 hodin. Exponáty vás bude provázet přímo pan Miroslav Džiuban. Od června do září se pak plánuje rozšíření návštěvní doby na všechny dny v týdnu. A když budete mít štěstí, ochutnáte i kávu z některého z vystavovaných kávovarů. Čas od času z nichž totiž některý zprovozní…
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.