Autor receptu
Helena Febrová
Recept pro vás uvařil
Mirek Horák
Hospoda Kyčerka, Velké Karlovice
(na fotografii vlevo)
Postup
Z listového těsta vyválíme 2 platy. Na každý dáme doprostřed náplň a uděláme závin, který přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem. Závin pomažeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (teplota asi 180–200°C). Do trouby vložíme při pečeni kastrůlek s vodou.
Náplň: Rozehřejeme olej, přidáme cukr a necháme ho jemně zkaramelizovat. Vložíme na drobno nakrájenou cibuli – až zesklovatí, přidáme očištěnou, nahrubo nastrouhanou červenou řepu. Osolíme, dáme kmín a vše podlijeme vínem. Dusíme pod poklicí asi 5 minut. Pak dodáme oloupaná a na kostky nakrájená jablka. Za občasného míchání dusíme tak dlouho, až se víno zcela odpaří. Podle potřeby dochutíme citronovou šťávou.
O receptu
Závin používám teplý jako přílohu k pečenému masu – hlavně ke kachně a huse, ale moc dobrý je i studený, třeba k vínu.