Štamgast & Gurmán

Závin z listového těsta s červenou řepou

Autor receptu
Helena Febrová

Recept pro vás uvařil
Mirek Horák
Hospoda Kyčerka, Velké Karlovice
(na fotografii vlevo)

Suroviny potřebné na přípravu
350 g listové těsto, 500 g červená řepa, 1 ks cibule, 3 lžíce olej, 1 lžíce cukr krystal, 1 špetka sůl, 2 ks jablko, 2 dl červené víno, 1 špetka kmín, 0,5 lžičky citronová šťáva, 1 ks vejce
 

Postup
Z listového těsta vyválíme 2 platy. Na každý dáme doprostřed náplň a uděláme závin, který přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem. Závin pomažeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova (teplota asi 180–200°C). Do trouby vložíme při pečeni kastrůlek s vodou. Náplň: Rozehřejeme olej, přidáme cukr a necháme ho jemně zkaramelizovat. Vložíme na drobno nakrájenou cibuli – až zesklovatí, přidáme očištěnou, nahrubo nastrouhanou červenou řepu. Osolíme, dáme kmín a vše podlijeme vínem. Dusíme pod poklicí asi 5 minut. Pak dodáme oloupaná a na kostky nakrájená jablka. Za občasného míchání dusíme tak dlouho, až se víno zcela odpaří. Podle potřeby dochutíme citronovou šťávou. O receptu Závin používám teplý jako přílohu k pečenému masu – hlavně ke kachně a huse, ale moc dobrý je i studený, třeba k vínu.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz