14. 5. 2014 - PARDUBICE - Zdeněk Pohlreich, Oldřich Sahajdák, Marcel Ihňačák či Riccardo Lucque jsou nejen televizní kuchařské hvězdy, ale také hlavní aktéři druhého ročníku Apetit Festivalu v Pardubicích. Svátek všech gurmánů a milovníků dobrého jídla se uskuteční o víkendu 21. a 22. června 2014 v Pardubicích na dostihovém závodišti a je rozhodně nač se těšit. Kromě už tradiční volby nejlepší restaurace a pivovaru bude návštěvníky lákat ochutnávka živých květů, hmyzu či molekulární kuchyně.
Nové restaurace, pivovary a zejména širší nabídka delikates a vyšší kvalita služeb. To vše spojené s účastí nejlepších kuchařských mistrů a nepřebernou nabídkou delikates, dobrého pití a také zábavy připravili pořadatelé druhého ročníku Apetit Festivalu. „Loňská rekordní účast 25 tisíc lidí nás motivovala k dalším vylepšením. Kuchařské show předvede skutečná elita mezi kuchaři. Nebude samozřejmě chybět Zdeněk Pohlreich, kterého doplní Oldřich Sahajdák, čerstvý vítěz ankety Zlatý kuchař roku, jenž letos potřetí za sebou obhájil michelinskou hvězdičku pro restauraci La Degustation Bohême Bourgeiose, a také Marcel Ihňačák, nejpopulárnější slovenský šéfkuchař, který se učil od samotného Jamieho Oliviera. Vaření v přímém přenosu dále předvedou Riccardo Lucque, italský šéfkuchař s bohatou mezinárodní praxí a majitel několika prestižních italských restaurací, známý propagátor zdravého životního stylu Petr Havlíček, a také Jiří Štift, šéfkuchař prestižní restaurace Mandarin Oriental Prague, kterého také znáte jako porotce z televizní show MasterChief,“ říká Martin Nauš z pořádající agentury Motor AG.
V soutěži o titul „Východočeská restaurace roku 2014“ bude letos bojovat pečlivě vybraných 15 TOP restaurací a z nabídky 20 pivovarů a minipivovarů se budou návštěvníci vybírat „Pivo Apetit Festivalu Pardubice 2014“. V roce 2013 si titul odnesla restaurace St. Patrick z Pardubic a pivovar Svijany. Kromě nabídky menu soutěžních restaurací budou gurmány lákat se svou nabídkou i další restaurace, kavárny, bary s míchanými nápoji a vinaři. Milovníci vína budou moci ochutnat vína nejen tuzemská, ale i zahraniční. „Na Apetit Festivalu naleznete také nejobsáhlejší prezentaci Regionálních potravin a MLSu Pardubického kraje. Dojde zde, stejně jako loni, také k oficiálnímu slavnostnímu vyhlášení ve všech kategoriích,“ podotkl Nauš.
Návštěvníci minulého ročníku Apetit Festivalu mají jistě v paměti pojem molekulární kuchyně v podání Petra Koukolíčka. Ani letos nebudou chybět pokrmy této zážitkové restaurace, a to například nitrokapučíno s jablečným štrúdlem v kostce nebo parmská šunka jako kaviár. „O nevšední zážitek se postará například Kantýna Fresh Bistro s nabídkou živých květů nebo také restaurace Šach Mat, která bude lákat na hmyzí speciality, jako je štír nebo smažený šváb na chutney,“ dodává Nauš.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.