16. 5. 2014 - ZLÍN - Koupit si dnes potravinu zabalenou v plastikovém obalu, aniž bychom si přečetli zadní etiketu, je pro mnohé z nás nemyslitelné. Mohou za to ta pověstná E-čka, která škodí či chrání? Právě to bude předmětem přednášky a tradiční diskuze s panem doc. Ing. Pavlem Valáškem, CSc. z Ústavu analýzy a chemie potravin Fakulty technologické UTB.
Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů. V rozporu s tím však je označování kódem E laickou veřejností vnímáno spíše negativně. Tím paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná.
„Každá látka je jedem, záleží pouze na množství a jedy v malých dávkách léčí.“ Řekl v šestnáctém století jeden bláznivý Švýcar jménem Paracelsus. Co jsou tedy E-čka zač a jak s nimi máme nakládat?
Odpovíme si ve čtvrtek 29. 5. od 18 hodin v kavárně LOFT.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.