Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Češi vyrážejí na oběd nejčastěji se svými kolegy, častěji než s přáteli či partnerem obědvají sami

Češi vyrážejí na oběd nejčastěji se svými kolegy, častěji než s přáteli či partnerem obědvají sami

23. 5. 2014 - Z čerstvého průzkumu rezervačního systému Restu.cz mezi restauračními hosty vyplývá, že Češi vyrážejí během týdne na oběd jednoznačně nejčastěji se svými kolegy. Častěji než se svými kamarády či partnery pak vyrážejí na oběd sami. Průzkum dále ukázal, že ¾ lidí rozebírají na obědě takřka všechna možná témata.

Samo chodí na oběd jen 16 % Čechů, přesto je to však druhý nejčastější případ. Jednoznačně největší část lidí vyráží na oběd v doprovodu kolegů, jde o 58 % dotázaných. „To je samozřejmě způsobeno především totožným pracovištěm a podobnými časovými možnostmi, což značně usnadňuje domluvu na společném obědě,“ říká Pavel Suchánek z rezervačního systému Restu.cz, který spravuje rezervace více než 2 000 českých restaurací.

Pokud není člověk u stolu při obědě sám nebo s kolegy, pak naproti němu s největší pravděpodobností bude sedět jeho kamarád. Dle výsledků průzkumu rezervačního systému Restu.cz vyráží nejčastěji s kamarády či kamarádkami na oběd však pouze zhruba každý osmý Čech. „Domluvit se na oběd s někým z kamarádů je obzvlášť v Praze více než problematické. Když už se náhodou pohybujeme ve stejné části Prahy, většinou se nám to nepodaří sladit časově. Proto je to spíše výjimečná záležitost,“ vysvětluje Radek Macháček z Prahy.

Ostatní případy už jsou spíše ojedinělé. 5 % lidí obědvá nejčastěji s manželem či manželkou. Jedná se sice o raritní případy, přesto se ale najdou i tací, kteří obědvají nejčastěji se svou milenkou či milencem. Ačkoli uvítáme během obědvání společnost, nic se evidentně nemá přehánět. Podle průzkumu tráví 80 % lidí oběd nejčastěji ve společnosti maximálně tří dalších osob. Zbylých 20 % pak obědvá ve větším kolektivu. „V menším počtu lidí je jednak mnohem snazší se na společném obědě domluvit a zároveň si člověk s pár lidmi lépe vyhoví, spíše si dokáže odpočinout než ve velké skupině,” říká Adéla Berková z Liberce.

Lidé, kteří vyrážejí na oběd nejčastěji ve společnosti dalších osob, probírají všemožná témata. A to doslova. ¾ dotázaných respondentů rozebírají na obědě naprosto všechno. Baví se o práci, o počasí, o sportu, o soukromí i o politice. Výhradně soukromé záležitosti řeší na obědě nejčastěji 14 % lidí. Čistě o práci se na obědě baví nejčastěji každý desátý dotázaný. Fakt, že by se našli jedinci, kteří rozebírají na obědě nejčastěji politiku či počasí, průzkum neprokázal.​

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: martin.suchanek@intensity.cz; restu.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz