30. 5. 2014 – Produkty ze sýrárny Orrero v Litovli, která je největší českou sýrárnou (patří do skupiny Brazzale, nejstaršího italského rodinného podniku mlékařsko-sýrařského odvětví), opět výrazně zabodovaly ve dvanáctém ročníku soutěže o “Mlékárenský výrobek roku 2014”, kterou organizuje Českomoravský svaz mlékárenský pod záštitou Ministerstva zemědělství a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Sýr Giuncata s rukolou se stal Novinkou roku 2014 v sýrové řadě, sýr Ricotta speciale a bílý jogurt La Formaggeria byly finalisty ve svých kategoriích a bílý jogurt navíc získal i 2. cenu médií.
Dvanáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 16 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 46 výrobků. Výrobky byly hodnoceny 15 nezávislými porotci v šesti kategoriích: konzumní mléka a smetany, zakysané mléčné výrobky (bez jogurtů), jogurty, ostatní mléčné výrobky (pomazánky a speciality), tvaroh a čerstvé sýry, přírodní sýry zrající. V rámci soutěže byly vyhlášeny rovněž „Novinky roku 2014“ v mléčné a v sýrové řadě. Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny 27. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v Břevnovském klášteře v Praze.
Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale posuzována byla také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a také správnost značení výrobku podle platné potravinové legislativy. U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.
Jogurt La Formaggeria Bílý je velmi lahodný, krémový jogurt balený ve stylových skleničkách, které lze využít i v domácnosti. Přírodní bílý jogurt s velmi jemnou chutí i konzistencí. Vůně: jemná, jogurtová. Složení: plnotučné mléko, sušené mléko, jogurtová kultura, ovocná marmeláda. Tuk: 3,5 ± 0,5%.
Sýr Giuncata con la rucola je ručně vyráběný sýr z čerstvého kravského mléka s přídavkem čerstvé rukoly. Jedná se o čerstvou výrobu, která neustále dozrává a pracuje, znalec a pravidelný konzument dokáže odhadnout jeho stáří. Tento sýr je výjimečný svojí chutí také díky čerstvé rukole, která zajistí jak jeho nezaměnitelnou a netradiční chuť, tak i vzhled. Giuncata je výborná k čerstvému pečivu, vhodná pro studenou kuchyni nebo do salátů, vynikající nakládaná s kořením, lze použít i na grilování.
Ricotta speciale je ručně vyráběný měkký syrovátkový sýr mléčné až bílé barvy. Sýr se vyrábí ze syrovátky, která zbude po výrobě jiných sýrů (především sýra Verena dolce). Ricotta znamená v italštině doslova „znovu uvařený“ a název odkazuje na zvláštní způsob výroby tohoto čerstvého syrovátkového sýra. Ricotta má měkkou, lehce hrudkovitou až písčitou konzistenci, a jemnou sladce smetanovou chuť. Ricotta je lehce stravitelná a díky vysokému obsahu sérových bílkovin (albumínů a globulínů), nízkému obsahu tuku a také nízkému obsahu soli, je velmi vhodná jako součást zdravého jídelníčku pro všechny věkové kategorie, od batolat až po seniory.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.