Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Ráj milovníků vína

Ráj milovníků vína

4. 6. 2014 - Věhlas jihotyrolských vinic zdaleka přesahuje jejich rozlohu. I přesto, že vinice v Jižním Tyrolsku tvoří pouhých 0,8 % vinic v Itálii a v celé Evropě pouze 0,1 %, jejich vliv na italskou vinařskou kulturu je nezanedbatelný. Vinařství zde má více než 3000 let starou tradici a v této někdy opomíjené části severní Itálie se pěstuje více než 20 odrůd vína, z 55 % červených. Řada z nich z této oblasti dokonce pochází a například o odrůdách Lagrein, Gewürztramner nebo Vernatsch (Trolínské) najdeme zmínku již ve středověku.

Dokonalé a stálé klimatické podmínky s více než 300 slunečnými dny v roce jsou pro vinařskou produkci ideální a proto se v této oblasti vyrobí více než 35 000 hektolitrů vína ročně. Celých 40 % produkce jde na export. O tom, jak správně pít víno, koluje řada návodů, pouček i domněnek, ovšem Jihotyrolané trvají na jednom - jejich víno si nejvíce vychutnáte ochlazené na teplotu 5 °C a hlavně v dobré společnosti.

Stále je co slavit

Víno patří neodmyslitelně k životu každého obyvatele Jižního Tyrolska. Mnoho místních statkářů, které sdružuje místní organizace Roter Hahn, víno pěstuje, vyrábí a většina z nich nejraději ochutnává. K vinařské tradici patří každoročně i několik svátků, které tento lahodný mok přibližují veřejnosti. Kromě podzimního Törggelenu – svátku „prvního“ vína, je to i letní „Wine Cellar Night“ (Noc vinných sklípků), která se letos uskuteční 7. června. Slavnost, která zakončuje několik týdnů trvající jihotyrolské Wine Road Weeks, týdny oslav, při kterých hraje víno a hlavně jeho ochutnávání prim. Tuto noc více než 30 vinařských družstev, soukromých vinných sklepů, samostatně hospodařících rolníků a vinařů otevře na vinařské stezce mezi Bolzanem, Montanem a Kalternem brány svých sklepů veřejnosti a dá nahlédnout do tajů svého umění. Bohatý program, trvající od brzkého dopoledne až do půlnoci, nabídne degustace, prohlídky sklepů, veřejná čtení, koncerty, vernisáže i mnoho dalšího. Návštěvníci se seznámí nejen s vinařskou kulturou, ale i s místními tradicemi a báječným jídlem, které se bude podávat pod širým nebem. Což takhle dát si ke sklence vychlazeného Tramínu tradiční tyrolský knedlík s bylinkami a domácím sýrem? Pro zájemce je připravena i kyvadlová doprava, která bude celý večer jezdit mezi sklepy a umožní tak hostům bezstarostnou cestu za dobrým pitím, jídlem i zážitky.

Vinařem snadno a rychle

Pokud by Vám však byl jedinečný zážitek při Wine Cellar Night byl málo, ubytujte se na jedné z vinařských farem, které jsou rozesety po všech údolích Jižního Tyrolska. Farmy sdružení Roter Hahn nabízejí nejen ubytování v domácím a autentickém prostředí starobylých viničních statků, ale také možnost vyzkoušet si každodenní práci na vinicích, tradiční postupy při výrobě vína a samozřejmě následně i jeho ochutnávání. Co takhle vyzkoušet biofarmu Roberta Sinna St. Quirinus v Kalternu? Jeho organická vína získala již řadu ocenění na uznávaných soutěžích a jeho vinice mají velmi strategickou pozici pro výlety po okolí třeba na kolech. Nebo farma Johanna Baumgartnera ze Strasserhof ve
městě Vahrn. Jeho odrůdy nejsou k ochutnání nikde jinde na světě a například v jeho loňských vínech je cítit chuť broskví, červené řepy nebo citrusových plodů, takže jsou více než ideální pro osvěžení v horkých letních měsících. Vinařských farem je v Jižním Tyrolsku opravdu bezpočet a je jen na vás jaké oblasti, nabídce nebo konkrétní farmě dáte přednost. Výběr Vám mohou ulehčit webové stránky sdružení (www.roterhahn.it) na kterých je možné vybírat z nabídky více než 1600 farem, které do tohoto sdružení patří. K tomu, abyste si mohl vybrat tu pravou, vám může dopomoci důmyslný vyhledávač, který vám po zadání preferencí vybere farmu, na které strávíte jistě nezapomenutelnou dovolenou.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: tomas.hecko@crestcom.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz