Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

BIO čaje a BIO kávy hitem letošního léta

BIO čaje a BIO kávy hitem letošního léta

26. 8. 2011 - PRAHA/SLUŠOVICE - Podle aktuálních statistik se Češi v pití čaje stávají evropskou velmocí. Už před třemi lety se spotřeba čaje v tuzemsku oproti roku 1989 zdvojnásobila a obliba horkého nápoje stále roste. Češi si potrpí i na kvalitu a čaje pečlivě vybírají.

Společnost Oxalis chce náročným konzumentům vyhovět, a proto svou širokou nabídku čajů stále rozšiřuje. V sortimentu nesmějí chybět sypané čaje a káva v BIO kvalitě, které jistě uspokojí i toho nejnáročnějšího zákazníka.

„BIO čaj je získaný z rostlin, které se pěstují bez použití umělých hnojiv a ochranných chemických prostředků. V závislosti na konkrétních biologických a klimatických podmínkách se při pěstování používají tradiční bioorganické a biodynamické technologie. Ve větší míře se využívá lidská práce, podporují se tak místní komunity obyvatel a jejich životní úroveň. Zároveň musí probíhat systematická kontrola celé produkce zajišťovaná nezávislým a oficiálně uznávaným orgánem,“ vysvětlil Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.

TRENDY JE ČAJ V BIOLOGICKÉM SÁČKU

Společnost Oxalis ve svém sortimentu nabízí sypané čaje v pyramidových sáčcích, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Sáčky jsou vyrobeny z biologicky odbouratelného materiálu na bázi kukuřičného škrobu. V půdě se rozloží rychleji než běžný filtrační papír. Na rozdíl od papírových čajových sáčků nezanechává chuťovou stopu a nechává vyniknout pravé chuti a aroma čaje.

„Díky průhlednosti sáčku můžete vidět jednotlivé čajové lístky, jejichž kvalitu, barvu a vůni si tak můžete vychutnat ještě před louhováním. Každý sáček obsahuje jen nejkvalitnější celolistový čaj, případně kusy ovoce, květů nebo bylin,“ doplnil Petr Zelík.

I KÁVA MŮŽE BÝT BIO

Novinkou v sortimentu je mletá káva z regionů Chanchamayo a Cuzco v Peru, kde se pěstuje největší množství BIO kávy na světě. Kávy z andských hor mají specifický rustikální charakter, který ale nepřebíjí ostatní typické chuťové rysy peruánské kávy, jako jsou delikátní tělo, vinná kyselost, čistá a sladká dochuť. Pro milovníky kávy jsou připraveny plantážní kávy z Dominikánské republiky a Tanzanie.

„BIO kávy se prodávají v mleté a zrnkové podobě, jsou vhodné pro přípravu jakýmkoli způsobem. Každý si může vybrat tu kávu, která bude vyhovovat jeho chuti. Nabízíme výrazné aromatické kávy jemných chutí i kávy silné a tmavé,“ řekl Petr Zelík.

JAK POZNAT BIO PRODUKT?

BIO potraviny jsou pod neustálou kontrolou a producenti těchto potravin musí splňovat přísné podmínky, aby mohli získat certifikát, na jehož základě mohou výrobky označovat ochrannou známku a logem BIO. Přísné sledování produkce biopotravin dává záruku udržení jejich vysoké kvality.

„V České republice upravuje výrobu biopotravin zákon o ekologickém zemědělství. Biopotraviny musí být kromě názvu ,bio‘ označeny grafickým znakem, takzvanou biozebrou -– v rámci EU také novým logem s lístkem a identifikací kontrolní organizace. Naše výrobky certifikuje společnost KEZ, vydává nám osvědčení o biopotravinách,“ shrnul Petr Zelík.

Tipy od Oxalisu na přípravu dobrého šálku čaje

· Použijte předehřátou konvici nebo šálek.

· Voda k přípravě by měla být vždy čerstvá a studená.

· Přiveďte vodu do bodu varu. Udržujte ji ve varu pouze krátce, aby se z ní nevytratily kyselé látky, které mají význam pro uvolnění osobité čajové vůně.

· Čajové lístky nebo sáček zalijte v případě černého čaje vroucí vodou. Voda při přípravě zeleného čaje by měla být ochlazena na zhruba 60 až 80 stupňů Celsia. Vždy však nejdříve musí projít bodem varu. Poté je ale třeba chvíli počkat, než zchladne na požadovanou teplotu.

· Černý čaj louhujte tři až pět minut, zelený maximálně tři minuty.

Tipy od Oxalisu na přípravu dobrého šálku kávy

· Hrubost mletí přizpůsobte zvolenému způsobu přípravy kávy.

· Na jednu porci použijte nejméně dvě zarovnané kávové lžičky (cca 7g) mleté kávy.

· Kávu zalévejte horkou vodou o teplotě 93–94 stupňů Celsia.

· Po pomletí ji uschovejte v chladu a suchu, bez přístupu vzduchu.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz