20. 6. 2014 - PLZEŇ - Od poloviny června je možné v ulicích Plzně potkat nevšední bicykl s obří plechovkou. Jde o součást nové pilotní osvětové kampaně „Plech jede“, upozorňující na význam recyklace hliníku jako důležité suroviny. Akce se zaměřuje především na prázdné plechovky od nápojů a v západočeské metropoli bude probíhat až do konce letních prázdnin. Ze sebraných plechovek pak budou vyrobeny stojany na kola, které poslouží obyvatelům i návštěvníkům Plzně. Organizátorem kampaně je Plzeňský Prazdroj, partnerem společnost REXAM, největší výrobce plechovek ve střední Evropě.
Od června až do konce srpna bude plzeňskými ulicemi projíždět speciální recyklační bicykl – „recykl“. Bude informovat lidi o potřebě a důležitosti třídění plechovek, resp. hliníku jako cenné druhotné suroviny.
Hliník je velmi cenný a v průmyslu vyhledávaný zejména kvůli své takřka neomezené životnosti a neměnné kvalitě. Recyklovat se dá 100 procent prázdných a odhozených plechovek od nápojů. „Recykl bude od lidí vybírat prázdné plechovky, které se následně zpracují a s nasbíraného materiálu budou vyrobeny funkční a užitečné stojany na kola. Jde o pilotní projekt výzvy ke třídění plechovek, do které chceme zapojit širokou veřejnost v Plzni a okolí,“ říká Drahomíra Mandíková, ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje.
Organizátor kampaně Plzeňský Prazdroj společně s partnerem akce společností REXAM spustili také internetovou stránku www.plechjede.cz, na které zájemci najdou kromě zajímavých a edukačních materiálů také seznam míst, kde je možné v Plzni prázdné plechovky odevzdávat. V areálu Západočeské univerzity jsou pak umístěné dva lisy na mačkání plechovek.
Akce bude probíhat do poloviny července v ulicích města, poté až do konce prázdnin na nádvoří Plzeňského Prazdroje. „Rádi bychom během tohoto léta pomohli rozšířit povědomí o tom, že i plechovky jsou cennou surovinou, kterou je možné recyklovat. Vždyť každá plechovka, která se vrátí ke zpětnému zpracování, ušetří například tolik energie, kolik spotřebuje zapnutý televizor za tři hodiny,“ uzavírá Drahomíra Mandíková.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.