4. 7. 2014 - Kofein není jen tak nějaká látka obsažená v kávě. Kofein patří k alkaloidům, které mají stimulující účinek. Kromě kávy lze tuto povzbuzující substanci najít mimo jiné také v čaji, maté a semenech koly.
Mnoho lidí nedá dopustit na „nakopnutí“, které jim poskytuje kofein. Zvyšuje soustředěnost a odstraňuje únavu. Právě v dnešní době, kdy je na nás kladena vysoká zátěž a požadavky na permanentní soustředěnost, je tento životabudič nepostradatelný především pro pracující.
S kofeinem by se to samozřejmě nemělo přehánět. V rozumné míře je ale káva pro zdravého člověka neškodná.
Odkud káva pochází?
Podle legendy byla káva objevena náhodou pastýřem dobytka v regionu Kaffa v Etiopii. Všiml si, že se jeho stádo chovalo neobvykle čile a ještě pozdě v noci bylo neklidné. Příštího rána hledal příčinu tohoto podivného chování a zjistil, že jeho zvířata na louce okusovala rostlinu s červenými plody podobnými třešním, kterou předtím ještě nikdy neviděl. Pastýř si pak připravil vývar z těchto plodů a vypil ho. Ke svému úžasu zjistil, že ani on tuto noc nenalezl klidu a necítil únavu.
Káva pak prodělala vývoj od léčivého prostředku k nápoji a našla si svou cestu i do Evropy. Koncem 16. století došlo k rozšíření obchodu a pěstitelských oblastí mimo arabský svět.
Tip: Eilles Gourmet Café
Káva Eilles Gourmet Café má za sebou více než 140 letou historii a řadí se mezi nejvýznamnější tradiční značky nejen v Německu. Dopřávali si ji i na královském dvoře v Bavorsku.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.