16. 7. 2014 - Mléko či smetanu si do kávy dnes dává kde kdo. Ale už jste vyzkoušeli svůj ranní šálek s kostičkou másla? Podle Britů, kde se tato lahůdka pije nejvíce, vám takto připravená káva po ránu dodá potřebnou energii, zvýší inteligenci a navíc údajně napomáhá s hubnutím. Kde se myšlenka kávy s máslem zrodila? S myšlenkou Bulletproof – tzv. neprůstřelnou kávou přišel jistý David Asprey. Doporučuje kvalitní kávu doplnit přibližně o 40 gramů dobrého nesoleného másla. Máslo nezmění chuť kávy, pouze příjemně stáhne její přirozenou hořkost.
“Máslová káva” – poslední výstřelek módy?
Této myšlence jsou nakloněni především nadšenci paleo stravování (lidé, kteří konzumují hodně živočišných a rostlinných tuků a co nejméně sacharidů). Druhou stranu tvoří lékaři a odborníci, kteří se kloní k názoru, že máslo v kávě vede ke kilům navíc. Těžko říct, která strana má pravdu. Dosud nebyla na toto téma zpracována žádná studie, která by dokazovala, jak to s celým máslem v kávě vůbec je.
Hned ráno jsem si řekla, že tento experiment vyzkouším. Namlela jsem tedy svou obvyklou dávku 30 gramů kávy na 450 ml vody. Momentálně mám doma kávu z pražírny Coffee Source – Ethiopia Sidamo Gr2. K přípravě jsem použila dripper V 60 – 02.
Popravdě se mi do toho moc nechtělo. Kazit tak dobrý šálek kávy máslem, ale když už o něčem píšu, tak to přeci musím vyzkoušet. Ukrojila jsem tedy kus másla a šup s ním do šálku. Chvilku trvalo než se máslo celé rozpustilo. Výsledný vzhled kávy mi na odhodlání tuto “lahůdku” vyzkoušet moc nepřidal.
Nakonec jsem však ochutnala. Nebylo to hrozné. Je pravda, že máslo celou kávu zjemnilo. Mě osobně vadil ten mastný dozvuk. Celý šálek jsem však vypít nezvládla a popravdě si ranní kávu máslem kazit již vícekrát nebudu.
Kdo však běžně ráno nesnídá, může být takto připravená káva dobrým startem. Použité máslo dodá vašemu tělu dostatečný přísun kalorií, díky kterým vydržíte do oběda bez kručení v břiše.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.