15. 8. 2014 - Limonád, ovocných nápojů i šťáv je na trhu až neuvěřitelné množství, jejich kvalita i ceny jsou různé. Pokud chcete mít jistotu, že máte opravdu zdravé pití, udělejte si domácí limonádu!
Limonády se ale i letos staly hitem léta. V obchodech je k dostání mnoho nejrůznějších druhů, ale kvalita u většiny z nich je poměrně nízká. Pochopit z malých písmenek na obalu limonády, jestli je uvnitř ovocný nápoj nebo jen voda s umělými přísadami dokáže stěží i ten, kdo vystudoval vysokou chemickou.
Limonádové opojení neuniklo samozřejmě ani restauracím a v letošní letní nabídku mnoho z nich rozšířilo o nápoje z čerstvého ovoce i zeleniny. Lahodné citronády, oranžády, ale i zázvorové, mátové a další různé druhy limonád si dnes můžeme objednat téměř všude. Musíme ale samozřejmě počítat s tím, že i tohle zdravé osvěžení něco stojí…
Limonáda z ovoce nebo i zeleniny, kterou si připravíte doma, vyjde o poznání levněji, než když si ji budete objednávat někde v restauraci. Navíc budete mít stoprocentní jistotu, že budete mít skutečně zdravý a čerstvý nápoj bez přidaných cukrů přímo podle své chuti.
Přípravu domácí limonády zvládne ji opravdu každý. Základní postup je jednoduchý: Ve větším džbánu připravíme podle receptu ovoce nebo zeleninu, přilijeme studenou vodu, promícháme a džbán dáme do lednice, aby se limonáda důkladně vychladila. Nejlepší je nechat ji v chladničce nejméně přes celou noc, aby se stačily rozvinout všechny chutě.
Neuvěřitelně osvěžující a skutečně velmi chutná, navíc ve sklenici dobře vypadá. Jednoduše a rychle si ji připravíte jen z okurky, vody a ledu, mírně složitější varianta je ale lahodnější.
Suroviny
Postup
Z jedné omyté okurky nakrájejte několik koleček, zbylé okurky oloupejte, nakrájejte a v misce rozmixujte na pyré. Pyré vložte do džbánu, přidejte k němu šťávu z citronů a podle vaší chuti přislaďte třtinovým cukrem a přidejte mátu. Pak přilijte studenou vodu a vše důkladně promíchejte. I okurková limonáda se podává s ledem a do sklenice můžete vložit kolečka okurky.
Citronáda a oranžáda – zdravé a osvěžující
Společně s oranžádou z pomerančů je citronáda nejčastěji připravovaná domácí limonáda a recept na ni je možné považovat za základ pro všechny ostatní domácí limonády.
Suroviny
Postup
Plody omyjete, dva nakrájíte na kolečka, z dvou vymačkáte šťávu a vše dáte do většího džbánu. Přidáte med, vše důkladně promícháte a necháte důkladně vychladit. Pro lepší chuť je možné přidat ještě třeba meduňku. Citronáda i oranžáda se podává – ostatně jako všechny domácí limonády – s ledem. Med můžete nahradit třtinovým cukrem.
Melounová – rychlá a chutná
Melouny jsou zdravé a chutné, k dostání po celé léto a pro výrobu skutečně jednoduché domácí limonády naprosto ideální.
Suroviny
Postup
Dužninu melounu nakrájejte na kostičky, dejte je do džbánu, přidejte lístky máty, které trochu promněte mezi prsty a vše zalijte ledovou vodou. Obsah džbánu důkladně promíchejte a nechte alespoň chvíli odstát v chladničce. Limonádu podávejte samozřejmě s ledem.
Zázvorová – zdravá a voňavá
Trocha zázvoru nikdy neuškodí, tak proč si ho nedopřát třeba i v limonádě…
Suroviny
Postup
Očištěný zázvor nastrouhejte do misky, zalijte ho malým množstvím horké vody, nechte 5 minut louhovat a pak ho sceďte. Po vychladnutí zázvorovou vodu nalijte do džbánu, přilijte vychlazenou vodu, přidejte na kolečka nakrájené citrony a podle chuti cukr. Vše důkladně promíchejte a dejte alespoň na chvíli odstát do chladničky. Podává se také s ledem.
Různé další chutné možnosti
Fantazii se při domácí přípravě limonád skutečně meze nekladou. Nám chutnaly třeba tyto kombinace, ale vy jistě vymyslíte i mnoho dalších.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.