Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Dožínky v Kroměříži přinesou i výsledky soutěže Regionální potravina roku

Dožínky v Kroměříži přinesou i výsledky soutěže Regionální potravina roku

18. 8. 2014 - KROMĚŘÍŽ – Bohatý program nabídne osmý ročník Dožínek Zlínského kraje, které se uskuteční v sobotu 23. srpna. Stejně jako v minulých letech je bude hostit Kroměříž. Program začne v 9:00 řazením průvodu na Komenského náměstí.

Dožínky jsou tradiční oslavou ukončení sklizně obilí a poděkováním za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Z posledního mandele se upletl dožínkový věnec, který ženci předávali hospodáři. Poté následovaly bujaré oslavy. Tradice dožínkových oslav se uchovaly až do dnešních dnů.

Dožínky km

Program Dožínek Zlínského kraje:

9:00 – 10:00: řazení dožínkového průvodu na Komenského náměstí. K poslechu budou vyhrávat krojované dechové hudby Zdounečanka a Hulíňané.

10:00: krojovaný průvod vyjde z Komenského náměstí po Tovačovského ulici, dále na Husovo náměstí, třídu 1. máje, Milíčovo náměstí a Kovářskou ulicí vejde na Velké náměstí. V čele průvodu pojedou krojovaní jezdci na koních, za nimi kočárová spřežení a účinkující soubory. V průvodu budou vyhrávat dechové hudby.

11:00: oficiální zahájení oslav, následovat bude předání dožínkového věnce hospodáři, kterým je hejtman Zlínského kraje.

11:30: vyhlášení výsledků soutěže „Regionální potravina“ a předání cen.

11:45: zahájení bohatého kulturního programu, ve kterém vystoupí soubory a muziky z Valašska, Slovácka a Hané. Závěr této části kulturního programu obstará krojovaná dechová hudba Zdounečanka. V případě nepříznivého počasí bude celý kulturní program probíhat v prostorách kulturního domu v Kroměříži.

Od 13:00 bude v prostorách zámku probíhat doprovodný program, a to prezentace a prodej regionálních potravinářských výrobků („Regionální potravina“), výstava hanáckých krojů a prezentace pekařských dovedností (Slavnosti chleba).

Výstaviště Floria připravilo pro návštěvníky dožínek výstavu starých zemědělských strojů a přehlídku moderní zemědělské techniky v prostorách nového výstaviště. Součástí dožínkových oslav bude i vystoupení zahraničních folklorních souborů. V pátek 22. srpna,

den před dožínkami, se představí folklorní soubor Smrečany. V sobotu ve večerních hodinách vystoupí na Velkém náměstí soubory Verbuňk, Mužáci a Flamenco, pod názvem „Galavečer hostů“. Tak jako v minulých letech bude na Velkém náměstí „Jarmark lidových řemesel,“ který začne už v pátek.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.vychodni-morava.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz