1. 9. 2014 - Dobré jídlo a pití neodmyslitelně patří k životu v Jižním Tyrolsku. Tato oblast bývá označována za jihoevropskou gastronomickou velmoc a kde jinde, než právě tady můžete ochutnat speciality jako ovocný chléb Zelten, celozrnné houstičky právě vytažené z pekařské pece nebo špekové knedlíky zalité masovým vývarem silným tak, že zahřeje i v té největší plískanici. Tato neutuchající láska k jídlu dala vzniknout četným gastronomickým slavnostem, z nichž ta největší a nejzajímavější, oslavující vrchol vinařské sezony, začíná na statcích místního farmářského sdružení Roter Hahn již za pár týdnů.
Víno je každodenní součástí života každého obyvatele Jižního Tyrolska. Mnoho místních statkářů víno pěstuje, vyrábí a většina z nich nejraději ochutnává. Vrcholem vinařské sezony je každoročně Törggelen, oslava nového vína. Název svátku pochází ze slova Torggel, což je lis na hrozny, a jeho historie sahá daleko do minulosti. S největší pravděpodobností se začal slavit ve středověku, kdy dal panovník farmářům oprávnění k produkci vína pro vlastní potřebu. Od té doby zde lidé slaví konec vinné sezony a chodí z farmy na farmu, jedí, pijí a hlavně ochutnávají nová vína. Törggelen trvá od začátku října do začátku prosince a je označován za gastronomický vrchol roku. A letošní ročník, bude mít také jedno prvenství. Jihotyrolská marketingová organizace se rozhodla návštěvníkům tohoto kraje zprostředkovat původní podobu oslav Törggelenu, tak že na devíti pečlivě vybraných farmách sdružení Roter Hahn, které se zabývají pohostinskou činností, odstartuje v sobotu 27. září velmi speciální sezónní program, který započne starou tradici oslav.
Během svého putování při ochutnávání lahodného moku můžete navštívit dva typy selských šenků. V buschenschank, jejich poznávacím znamením jsou svazky větviček (busch) připevněné na dveřích, podávají pouze víno vlastní výroby. V hofschank vám nabídnou vína z celé oblasti Jižního Tyrolska. Ať již však zavítáte kamkoliv, všude vás bude čekat vřelé přivítání, bujará zábava, často za doprovodu místních kapel, po celé dny i noci a také řada gurmánských zážitků. Během Törggelenu můžete velmi často vidět, jak velká skupina lidí jí z jednoho talíře, na kterém jsou knedlíky, zelí, žebírka, různé druhy mas, zeleniny nebo místní delikátní špek. Jídlo je vždy tradiční, z Jižního Tyrolska, a samozřejmostí jsou nejrůznější speciality, jako sýrové noky nebo polévka z ječmene. Nejtypičtějším pokrmem v tomto období jsou však jedlé kaštany. Už však dávno neplatí, že se podávají jen v papírových kornoutcích venku na ulici. Tato delikatesa pronikla v Jižním Tyrolsku i do nejvybranějších restaurací a místní kuchaři se často pouštějí do zajímavých experimentů, díky kterým můžete ochutnat takové zvláštnosti jako je kaštanová polévka nebo smažené koblížky s kaštanovou marmeládou spolu s jihotyrolskou specialitou “Suserem”, lehce alkoholickým hroznovým nektarem.
A pokud ani po tomto zážitku nebudete mít kaštanů dost, jděte se projít po Keschtnweg – kaštanové stezce. Tato 60 kilometrů dlouhá stezka, vedoucí údolím Eisacktal, začíná ve městě Varna nedaleko Brixenu a na jejím konci se nachází starobylý zámek Roncolo na okraji Bolzana. Podél ní se kromě desítek kaštanovníků můžete kochat rudými jablky dozrávajícími v nedalekých sadech i četnými hroznovými trsy, které čekají na vinicích na sklizeň.
Chcete-li prožít Törggelen opravdu intenzivně, vyzkoušejte si ubytování na jednom ze statků místní organizace Roter Hahn. Pokud si vyberete vinařskou farmu, prožijete si svátek opravdu na vlastní kůži se vším, co k tomu patří.Ti, kteří raději touží prožít své volno při sportu, mohou využít služeb statků položených na cyklistických stezkách, nebo vysokohorských statků či farem s koňmi. Nejlépe se v nabídce zorientujete na webových stránkách sdružení (www.roterhahn.it) na kterých můžete vybírat z nabídky více než 1600 farem. K tomu, abyste si mohl vybrat tu pravou, vám pomůže důmyslný vyhledávač, který vám po zadání preferencí vybere farmu, na které strávíte svou nezapomenutelnou dovolenou.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.