Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Králem Znojemského historického vinobraní bude i letos Hrabě

Králem Znojemského historického vinobraní bude i letos Hrabě

8. 9. 2014 - ZNOJMO – Po loňském úspěšném debutu v roli krále Jana Lucemburského se na letošním znojemském vinobraní v čele historického průvodu 12. - 13. 9. 2014 objeví Miroslav Hrabě – herec známý především z rolí v televizních seriálech Ordinace v růžové zahradě, Gympl s ručením omezeným či jako princ z filmové pohádky Nejkrásnější hádanka.

Královnou bude znojemská herečka Šárka Drozdová, která se v roli Elišky Přemyslovny na vinobraní představí už potřetí. Královský pár bude vystupovat v nových výpravných kostýmech, které byly vytvořeny minulý rok. Kostým krále má hmotnost 11 kg, šaty pro královnu váží 7 kg. Oba herci se na roli královského páru poctivě připravují několik týdnů před vinobraním, aby poměrně náročný veršovaný text v staročeštině i všechny herecké akce, včetně jízdy na koních, zvládli s grácií, odpovídající královskému majestátu. Oba herci jsou znojemští rodáci a role krále a královny je pro ně vlastně takovým splněním dětského snu, kdy obdivovali krále a královnu v roli diváků historického průvodu. Dnes budou kráčet v jeho čele a jsou na to patřičně hrdí.

Historický průvod krále Jana Lucemburského je pouliční divadelní show, která svým rozsahem u nás nemá obdobu. Ústřední postavou průvodu je král Jan Lucemburský s chotí Eliškou Přemyslovnou a početnou družinou bubeníků, praporečníků, kejklířů, komediantů, pážat, dvorních dam i rytířů na koních. Kostýmovaný průvod více než čtyřistašedesáti historických postav projde městskou památkovou rezervací dvakrát. Pokaždé s vyvrcholením v podobě výpravné podívané na téma návštěvy Krále Jana Lucemburského, který navštívil Znojmo, aby zde oslavil úspěšná státnická jednání.

Znojmo

V pátek historický průvod vyrazí na pouť městem večer ve 20:00 z Pražské ulice. Za svitu pochodní projde Velkou Michalskou ulicí, přes Horní náměstí a Václavské náměstí, dále Velkou Františkánskou přes Mikulášské náměstí a Velkou Mikulášskou ulicí na Masarykovo náměstí, kde na hlavní scéně vyvrcholí ohňovou show v podání skupiny Pa-li-Tchi. Sobotní odpolední průvod začne ve 14:00, městskou památkovou rezervací projde stejnou trasou jako v pátek a v závěru vygraduje na hlavním pódiu historickou scénou, zobrazující předávání práv konšelům, trestání nepoctivých vinařů a odsouzenců máčením v kašně.

Toto pouliční divadlo vytvoří 160 profesionálů z řad herců, členů skupin historického šermu, tanečníků, muzikantů a dalších umělců, 300 amatérů, 35 koní, 12 psů, 15 dravých ptáků, 2 velbloudi a kanec. Součástí průvodu bude i přes 30 bubeníků a 16 trubačů, kteří se na toto vystoupení připravují měsíc před vinobraním. Na přípravě a organizaci historického průvodu se podílí profesionální produkční tým pod vedením režiséra Václava Berana. Generální zkouška programu na hlavním pódiu proběhne 10. 9. od 16:30 a 11. 9. od 17:00 hod.

Znojmo

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.peprconsulting.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz