24. 9. 2014 - HOSTĚTÍN – Jablka ve všech podobách, taková bude Jablečná slavnost v obci Hostětín na Uherskohradišťsku. Nabídne také hudbu, zábavu pro děti i dospělé, trh, biojarmark a spoustu lahůdek. Vše začne v neděli 28. září v 11:00.
Z jablečného menu se návštěvníci mohou těšit na čerstvě vylisovaný mošt v moštárně, v sadu sušená jablíčka z tradiční sušírny ovoce, pečená jablka v jablečných moučnících i čerstvě utržená jablka ze stromu v přírodní zahradě Centra Veronica.
PROGRAM:
Hudba a folklór: Hudba Fryšták - rock-blues, Cestující hudba - kapela se songy 60-90 let, NěcoMezi - ska-rock, Cimbálová muzika Slavičan, Taneční vystoupení folklórního soubor Malý Světlovánek Bojkovice.
Zábava pro děti: Povídání o zvířátkách pana spisovatele. Pohádkové představení divadla Řád červených nosů, Adrenalinová věž aneb lezeme vám na bednu, Jak šlo hostětínské jablíčko na vandr - stezka ovocným sadem se spoustou úkolů pro děti, Řemeslné dílničky, Dětský koutek pro nejmenší.
Místní výrobky: Biojarmark (po celý den), Trh regionálních produktů a řemeslných výrobků (po celý den), Přehlídka a prodej jablečných moučníků pečených místními hospodyňkami, Ukázka ručního moštování, Ukázky starých řemesel (v sadu za moštárnou a na návsi).
Ekologické vzdělávání, ovocnářství, přírodní zahrada: Ekologické poradenství, Den otevřených dveří na moštárně, Komentované prohlídky přírodní zahrady, Exkurze po ekologických projektech v obci, Výstava starých a krajových odrůd ovoce a ovocnářské poradenství.
Dobroty: Čerstvý mošt, turbomošt i konopná a mátová sodovka, Vegetariánské kulinářské speciality, Fair Trade kavárna Veronica, Jehněcí steaky a klobásky, Guláš z biohovězího, Hostětínský radler, Domácí kyselica, Regionální pivo.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.