29. 9. 2014 - VELKÉ KARLOVICE - Máte rádi dobré jídlo? Pak si nenechejte ujít Karlovský gastrofestival, který se uskuteční 3. až 5. října ve Velkých Karlovicích. Čekají vás pestré gastronomické zážitky uprostřed krásné přírody Beskyd, spousta zábavy a také možnost ochutnat vybrané pokrmy Romana Pauluse, jednoho z pouhých dvou českých držitelů prestižní michelinské hvězdy.
Karlovský gastrofestival se za pět let existence zařadil mezi největší akce svého druhu v České republice. Zaměřuje se na popularizaci regionálních producentů a valašské kuchyně, k níž tradičně patří mj. kyselice, slivovice, halušky, frgály, ale také třeba pokrmy z jehněčího a králičího masa či zvěřiny.
Hlavní bodem gastrofestivalu je takzvaná Gastro tour, při níž mohou hosté během celé soboty a neděle navštěvovat místní restaurace, hospůdky a penziony rozeseté v karlovickém údolí Léskové na 3,5 kilometrech podél cyklostezky Bečva a ochutnávat jejich speciality. Jejich nabídku doplňuje mezinárodní farmářský trh a další zajímaví hosté. Celkem bude letos možné navštívit až 14 gastro zastávek. Můžete se mezi nimi projít pěšky po cyklostezce, nebo se svézt turistickým vláčkem, historickým autobusem či koňským povozem.
Nechybí ani doprovodné programy - soutěž o nejlepší valašský frgál, letošní novinka v podobě soutěže o nejlepší klobásu, kuchařské show, barmanské večery, atrakce pro děti nebo frgálová manufaktura s možností zkusit si výrobu frgálů. Vstup na gastrofestival je zdarma, zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné akce a galavečeře.
Právě galavečeře patří k největším lákadlům. Prezentují se při nich šéfkuchaři dvou největších místních hotelů Lanterny a Horalu a každý rok také atraktivní host z řad šéfkuchařů s michelinskou hvězdou. Stejně tomu bude letos, kdy sobotní Michelinskou galavečeři připraví Roman Paulus, šéfkuchař pražského Alcronu. Navíc přidá i nedělní Michelinský oběd o třech chodech.
Zajímavým doplněním letošního programu bude také slavnostní uvedení nového regionálního piva, vyráběného přímo ve Velkých Karlovicích.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.