6. 10. 2014 - VELKÉ KARLOVICE – Řezník Jaroslav Singer ze Lhotska zvítězil v soutěži o nejlepší klobásu, která se konala v sobotu 4. října v rámci Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.
Dosud byl gastrofestival známý pořádáním soutěže o nejlepší valašský frgál. Klání o nejlepší klobásu se uskutečnilo vůbec poprvé a to v místním Penzionu Pod Pralesem. Zúčastnilo se ho dvanáct soutěžících, z toho dva profesionální řezníci a deset domácích amatérských výrobců.
Porota jejich vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, tvar či skladbu na řezu. Většina přihlášených klobás byla vyrobena z vepřového a hovězího masa, objevily se ale i jelení a jehněčí. „O první dvě místa se podělili oba profesionální řezníci. Ostatní soutěžící za nimi ale v hodnocení nijak výrazně nezaostali, úroveň byla opravdu velmi vyrovnaná. Zajímavostí je, že tím hlavním, co amatérům v hodnocení uškodilo, bylo přílišné solení,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. V čele poroty zasedl Tomáš Avrat, člen Asociace hotelů a restaurací ČR.
Vítězové obdrželi ceny od Karlovského minipivovaru, který provozuje Penzion Pod Pralesem. Pivo z minipivovaru bylo zároveň při Karlovském gastrofestivalu oficiálně představeno veřejnosti.
Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:
1. Jaroslav Singer – „Klobása Klasik“ – Vizovice
2. Ctibor Švirák – „Valašské klobásy“ - Vsetín
3. Jan Obadal – domácí klobása - Vlachovice
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.