Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou
Autor receptu
Petra Vomelová
Recept pro vás uvařil
no name
(na fotografii vlevo)
Suroviny potřebné na přípravu
Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav a dejte si je, jak je máte nejraději.
Ingredience:
600 g brambor typu B
1 vejce
špetka soli
250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení
mletý mák dle chuti
moučkový cukr dle chuti
rozpuštěné máslo na přelití dle chuti
NEBO
200 g strouhanky
2 lžíce sádla
sůl
Postup
1. Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.
2. Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.
3. Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody.
4. Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem, NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.