24. 10. 2014 - Nejvíc se dá ušetřit na jídle, tvrdí někteří „televizní kuchaři“ a učí nás vařit stylem „tohle drahé nahradíme levnějším…“ Výsledné jídlo může, ale také nemusí, být chutné, ale určitě už nebude tak kvalitní, jako ze správných surovin. Šetřit se samozřejmě dá, ale jinak!
Vařit se dá několika způsoby. Může to být levně a špatně nebo draze a kvalitně, ale existuje i zlatá střední cesta – za přijatelné náklady poměrně chutně i zdravě. Není přitom tak úplně důležité, co budete vařit a v jakém množství, podstata úsporného a přitom neošizeného vaření je úplně jinde.
Ušetřit poměrně hodně financí můžete už při nákupu potravin. I když třeba nemáte financí tolik, kolik byste si představovali, neznamená to, že nemůžete kupovat a jíst kvalitní potraviny. Stačí se naučit číst složení výrobků a také chodit do správných obchodů.
Poměrně velké množství lidí nakupuje různé polotovary nebo potraviny ve slevách, protože ceny na farmářských trzích nebo čerstvých potravin v obchodech jsou vyšší, než by za ně byli ochotni zaplatit. Rozdíl je často ale opravdu jen několik korun, ovšem z hlediska kvality se jedná o naprosto jiné zboží. Kvalitnější potraviny jsou také výživově mnohem víc hodnotné a celkem logicky jich budeme potřebovat méně. Ekonomicky zajímavé jsou i sezónní potraviny, a když se je naučíte správně využít a také třeba i dlouhodobě uskladnit, opět ušetříte.
I v případě nákupu potravin platí osvědčené nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci. Dát do trouby mraženou pizzu, rozmíchat si instantní polévku nebo nudle s horkou vodou, ohřát párky nebo usmažit mražené slisované zbytky rybího masa, prodávané jako rybí filé, je jednoduché, rychlé a zdánlivě levné. Problém je v tom, že takové šetření času a financí se jednou vrátí i s úroky a pozná se to především na zdraví - a to máme jen jedno.
Pokud se naučíte dodržovat několik základních pravidel nakupování potravin, bude to pro vás ekonomicky přijatelné a navíc budete jíst zdravě!
Samozřejmě velmi často platí i co je drahé, nemusí být kvalitní. Pokud budete při nakupování přemýšlet a nebudete spěchat, najdete v obchodech potraviny stejně kvalitní jako ty nejdražší, ale za nižší ceny.
Zajímavé jsou velmi často i různé slevy, ale i v tomto případě můžete narazit na další rčení nechci slevu zadarmo. Koupit zbytečně velké množství, které je levnější, ale nakonec ho nespotřebujete a vyhodíte, se určitě nevyplatí…
Kupujte jen tolik potravin, kolik jich sníte!
Jako každá ekonomicky výhodná činnost začíná i nakupování plánováním. Připravte si seznam jídel, která budete v dalším týdnu vařit - jídelníček. Už v téhle chvíli začínáte šetřit, protože například ze zbylých brambor z jednoho dne můžete další den udělat placky, zbylé maso dát do těstovin nebo připravit rizoto…Už při tomto sestavování jídelníčku využívejte sezónní potraviny.
Na nákup potravin si určete na měsíc potřebnou částku peněz, tu rozdělte na jednotlivé týdny a výši přizpůsobte nákupy. Z hlediska úspor se osvědčilo iplacení v hotovosti, protože úhrada kartou automaticky svádí k překračování částky, kterou si na nákup stanovíte.
Nákupy plánujte tak, abyste do obchodu nemuseli každý den, protože při každém nakupování přidáme něco navíc a v podstatě tak zbytečně utrácíme. Psychologické působení obchodníků a dokonale promyšlené řazení zboží hlavně v tzv. supermarketech totiž zákazníky nepřímo nutí nakupovat i to, co nepotřebují. Pokud tedy budete nakupovat podle seznamu a navíc méně často, ušetříte značnou částku!
Nakupujte podle seznamu, a pokud to jde, tak s sebou na nákup neberte děti. Na dětech se sice šetřit nemá, ale logika této úspory je neúprosná – děti, ovlivněné televizní i jinou reklamou, dováží do košíku přidat neuvěřitelné množství všeho možného a jen málokdo má dostatek času a trpělivosti jim v obchodě vysvětlovat, jak je to nezdravé, zbytečné a drahé…
Než půjdete nakupovat, je také dobré se najíst. Hladoví nakoupíte mnohem víc, než sami chcete.
Dívejte se do spodní i horní části regálů. Velmi často je tam levnější, ale přitom stejně kvalitní zboží, jako to, které je umístěné uprostřed!
větší cenově výhodná balení - vždy si porovnejte cenu s menším balením a velká balení kupujte, jen pokud jste si jisti, že vše spotřebujete
využívejte slevy - ale nekupujte zbytečně velké množství, protože nakonec část zboží nespotřebujete a vyhodíte
tzv. značkové dražší potraviny nekupujte - platíte hlavně za značku, levnější jsou často stejně kvalitní
cena balení není důležitá - podstatnější je cena za kilogram nebo litr
porovnávejte ceny baleného a nebaleného zboží - ovoce, zelenina, uzeniny, sýry, maso a další nebalené zboží je většinou levnější a můžete koupit množství, které chcete a potřebujete
čtěte informace na obalech - koupit levně, ale nekvalitně se nevyplácí
nekupujte drahé ovocné jogurty - můžete je nahradit bílými, do kterých přidáte domácí marmeládu nebo med
kupujte sezónní potraviny a konzervujte je - jahody v prosinci, okurky v lednu nebo třešně v únoru budou výrazně dražší, než v jejich sezoně. Pokud ovoce i zeleninu koupíte v době, kdy je nejlevnější, zamrazíte je nebo zavaříte, opět velmi značně ušetříte
berte si menší košík – pokud chcete koupit jen nějaké základní potraviny, vezměte si jen malý košík a jděte přímo k sortimentu
brambory, cibuli, česnek nebo jablka kupujte přímo u pěstitelů - musíte ale mít vhodné místo na uskladnění
Nákup masa je v rozpočtu na potraviny poměrně značná položka. Můžete ušetřit například tím, že drahé hovězí nahradíte levnějším vepřovým, a to pak třeba ještě levnějším kuřecím, ale takové šetření je opět špatné vzhledem k správné a vyvážené stravě. I na mase můžete ušetřit, a přitom se nějak významně neošidit.
maso kupujte v prodejně s masem, ne v supermarketu - i když je cenově stejné, bude kvalitnější
levnější maso v akci kupujte v přiměřeném množství - v mrazáku by nemělo být déle než měsíc, protože pak ztrácí na kvalitě
neporcované maso je většinou výrazně levnější - naporcovat ho doma zvládne každý
celé kuře vyjde mnohem levněji, než když koupíte třeba jen prsní řízky - budete mít i maso na stehenní řízky, z ořezu na čínu, skelet na polévku…
zmrazujte samostatné porce – rozmrazení a opětovné zmrazení masu nesvědčí
Za minerální vody, džusy a různé další nápoje utratíme poměrně dost peněz, a přitom se dají velmi dobře nahradit obyčejnou vodou z vodovodu, která se často kvalitou vyrovná i vodě balené. Pít se dá i vychlazený černý, zelený nebo ovocný čaj, a když do něj přidáte citron, je to mnohem víc osvěžující a zdravější.
Podobná situace je už i s pivem. Pokud ho máte rádi, ale nechce se vám za něj platit stále víc a víc, můžete si v současnosti kvalitní pivo vyrobit i sami doma. Chvíli to sice trvá, ale pokud vše uděláte správně, výsledek vás nadchne…
Zdeněk Urban
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.