Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Cestovní ruch na jižní Moravě. Třetí čtvrtletí ve znamení růstu

Cestovní ruch na jižní Moravě. Třetí čtvrtletí ve znamení růstu

12. 11. 2014 - BRNO - Pouze ve třech krajích České republiky byl ve třetím čtvrtletí letošního roku zaznamenán meziroční nárůst počtu ubytování v hromadných ubytovacích zařízeních.

V Jihomoravském kraji se zvýšil nejvíc - o 4,5 procenta. Ve všech ostatních regionech kromě Prahy a Karlovarského kraje statistiky zaznamenaly meziroční pokles počtu přenocování. Pokud jde o počet hostů, v meziročním srovnání jich v pěti ze čtrnácti krajů České republiky přibylo. Nejvíce v Jihomoravském kraji (o 5,7 procenta), dále v Karlovarském kraji (o 5,4 procenta a v Praze (o 4,8 proc.).

Jak vyplývá z listopadové zprávy Českého statistického úřadu, do Jihomoravského kraje přijelo ve třetím čtvrtletí 791 264 tuzemských hostů (meziroční nárůst o 5,3 procenta), zahraničních hostů bylo 416 045 (meziroční nárůst o 2,6 procenta). Celkem statistiky v Jihomoravském kraji zaznamenaly od začátku roku 1207 045 návštěvníků, což představuje tradičně druhé místo po hlavním městě Praze (4 550 210 hostů).

01714-Prusanky_-_sklepni_ulicky_vypraveji.jpg

„Třetí čtvrtletí – období prázdnin a dovolených – je v Jihomoravském kraji tradičním obdobím turistických žní. Zatímco v zimním období kraj bez větších lyžařských areálů a lázeňských center nemá tolik turistických magnetů, v létě jsou našimi „lyžařskými areály“ sklepní uličky, vinařské stezky, rozlehlý Lednicko-valtický areál pod ochranou UNESCO, Moravský kras a historické památky, které přitahují zájem turistů vyhledávajících relaxaci i poznání. Zvlášť když jsou propojeny hustou sítí cyklotras, na kterých je v letní sezóně opravdu živo. Kdo již vinařské obce a jejich sklepní uličky navštívil, dobře ví, že ubytovací nabídka v soukromí je zde opravdu velká, takže ani statistiky z hromadných ubytovacích zařízení nemohou dát skutečný obraz o počtu návštěvníků kraje. Potenciál těchto cílů ještě zdaleka není vyčerpán. Naopak, díky stále se zlepšujícím službám, včetně ubytování a stravování v soukromí, má náš kraj stále co nabídnout. V poslední době nabídku rozšířila atraktivní wellness centra, aquapark v Pasohlávkách, nová lázeňská zóna v Lednici. Vyšší zájem turistů je výsledkem řady faktorů, především vynalézavého zlepšování nabídky a úrovně služeb,“ komentovala údaje třetího čtvrtletí ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Zuzana Vojtová.

Celkem přijelo do hromadných ubytovacích zařízení v České republice 5,4 milionu hostů, což je představuje ve srovnání s třetím čtvrtletím loňského roku růst o dvě procenta. Naproti tomu počet noclehů se snížil o 0,8 procenta. Zatímco zahraničních návštěvníků se ubytovalo o 4,2 procenta více, počet domácích klientů zůstal na stejné úrovni jako loni. Zvýšený zájem hostů zaznamenaly hotely (o 3,4 procenta), do penzionů přijel stejný počet osob jako v loňském roce a kempy vykázaly snížení poptávka o 0,3 procenta. Největší podíl hostů ze zahraničí tvořili v ČR již tradičně občané SRN (452 tisíc), druhou nejpočetnější skupinou byli ve třetím čtvrtletí stále hosté z Ruska (180 tisíc), a to přesto, že v meziročním srovnání jich bylo o 13,6 procenta méně. Na třetím místě se umístili hosté z USA (166 tisíc osob), meziročně o 6,9 více). Za povšimnutí stojí třiadvacetiprocentní nárůst příjezdů z Číny.

Foto 1. - ředitelka CCR JM, Zuzana Vojtová

Foto 2. - Prušánky, sklepní uličky

Text a foto: CCR JM

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz