14. 11. 2014 - Jedním z léků na poruchy erekce a dalších sexuálních dysfunkcí může být také střídmé pití červeného vína. Nejen na tento fakt dnes upozornil přednosta Sexuologického ústavu Doc., MUDr. Michal Pohanka, Ph. D. ve své prezentaci na mezinárodní konferenci Reprodukční medicína konající se 11. - 12. listopadu v Brně.
Dva dny před Světovým dnem diabetu tak upozornil i na další souvislost spojenou s touto civilizační nemocí: Až 90 procent cukrovkářů - mužů – má kvůli diabetu problémy s erekcí. A vzhledem k narůstajícímu počtu cukrovkářů bude přibývat i počet mužů s touto dysfunkcí.
Světový den diabetu (14. listopadu) má za cíl připomenout komplikace, kterými trpí přes milion cukrovkářů v Česku. Letošní ročník lékaři upozorňují také na jednu méně známou poruchu: Až 90 procent cukrovkářů - mužů – má kvůli tomuto onemocnění problémy s erekcí. Čeští diabetologové i sexuologové přitom mají na tuto "nemoc" překvapivý lék – střídmé, ale pravidelné, pití moravského červeného vína s vysokým obsahem antioxidantu zvaným resveratrol. Na výrobu takového vína se už začali specializovat i někteří moravští vinaři a enologové. Díky vyššímu obsahu této vzácné látky se může jediné víno s názvem Bona Dea prodávat také v lékárnách.
Až 360 tisíc mužů ze 400 tisíc registrovaných cukrovkářů v Česku trpí kvůli diabetu poruchami erekce. Může za to nejen špatné prokrvování tkání, ale také léky tlumící další komplikace i špatná životospráva. Problémy s erekcí můžou být také jedním z varovných signálů, které můžou diabetes včas odhalit. Erektilní dysfunkce jsou totiž u diabetiků třikrát častější a u 12 procent mužů jsou prvním příznakem diabetu.
Resveratrol obsažený v červeném víně zlepšuje průtok krve
Nejen na tato fakta dnes upozornil na mezinárodní konferenci Reprodukční medicína konané v Brně přednosta Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Doc. MUDr. Michal Pohanka, Ph.D. Podle něj může kromě dostupných léků nejen mužům – cukrovkářům pomoci i přírodní zdroj: červené víno s vysokým obsahem látky zvané resveratrol. "Tento antioxidant zlepšuje takzvaný endotel cév – tedy jejich vnitřní ochranu. Endotel má mnoho důležitých funkcí, mezi které patří například i zlepšení průtoku krve. Z dosavadních výzkumů, prováděných zejména na zvířatech, vyplývá, že červené víno mělo jednoznačné stimulační účinky na buňky topořivých těles penisu," upozornil ve své přednášce Michal Pohanka.
Střídmá dávka? 2- 3 dcl denně
Podle sexuologa Michala Pohanky by se měla "střídmá" dávka červeného vína pohybovat u mužů mezi 2 až 4 dc denně. Ženám doporučuje pít méně - jednu sklenku o obsahu 2 až 3 dcl. Na příznivý vliv vína upozorňují i další specialisté. Například lékaři ze Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti před rokem doporučili k užívání ženám moravské červené víno Bona Dea, které se jako jediné prodává i v lékárnách. Podle lékařských studií může některé víno s vyšším obsahem resveratrolu pomoci ženám otěhotnět.
Červené víno Bona Dea (řecká bohyně zdraví a plodnosti) uvedla na náš trh společnost ResVinia. Jednotlivé šarže tohoto vína obsahují 4- 9 mg/l resveratrolu. Tento antioxidant se běžně objevuje v bílých vínech v objemu 0,2 – 0,8 mg/l, v moravských červených vínech 2 – 3 mg/l.
"Výroba vína s vysokým obsahem resveratrolu vyžaduje prodloužení doby lisování. Díky delšímu kontaktu mezi slupkou a dužinou pak získáme mnohem více zdraví prospěšných látek," poodhalila tajemství výroby vína Bona Dea ředitelka vinařství ResVinia Dana Odehnalová.
Červené víno nemá vliv "pouze" na erekci. Podle přednosty přednosty II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, profesora MUDr. Miroslava Součka, CSc. má červené víno příznivé účinky i na další rizikové faktory diabetu jako je hypertenze a cholesterol.
Víno významně snížilo rozvoj dědičné cukrovky
"Světové výzkumy, které se zaměřily na vliv látek obsažených ve víně, prokazují, že jeho pravidelné a mírné pití významně snižuje riziko rozvoje dědičné cukrovky oproti abstinentům. Konzumace suchého vína s nízkým obsahem zbytkového cukru nejen zlepšuje prognózu diabetiků, ale snižuje i samotný výskyt cukrovky. Prokázán je také příznivý efekt na vznik a vývoj aterosklerózy a významné snížení výskytu srdečního infarktu. Třetinu nemocných, kteří prodělali infarkt, přitom tvoří právě diabetici," zdůrazňuje profesor Miroslav Souček.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.