14. 11. 2014 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ - František Bartoloměj Uriga, jeden ze čtyř příslušníků františkánského řádu žijících v Uherském Hradišti, požehnal 11. 11. symbolicky letošní úrodu moštovou odrůdou Muškát moravský z polešovického Vinařství Vaďura. Představitel svatého Martina Martin Řimák zhlížel na davy lidí na sluncem zalitém Masarykově náměstí ze hřbetu Nikara, bělouše ze stáje Františka Juřičky ze Starého Města.
Polešovický Muškát moravský byl zároveň jeden ze 42 vzorků Svatomartinských vín, které měli zájemci o speciální chutě a vůně mladých vín možnost ochutnat. Pořadatelé akce se rozhodli v roce 2014 nabídnout veřejnosti výsledky dovednosti mal 14 menších, rodinných, i větších vinařství ze Slovácké vinařské podoblasti. Většina z nich se v rámci uherskohradišťského „Žehnání“ ještě nikdy neprezentovala a pro přítomné byla příjemným překvapením. Na pultech se tak sešlo nové bílé, červené i rosé z vinných tratí v okolí Hodonína, Kyjova, Bzence nebo z Ostrožska.
Letos si mohli účastníci akce pochutnat i na husích specialitách. Podávala se tradiční polévka kaldoun, guláš z husích drobků, husí játra po staročesku nebo třeba nadívané husí krky. Součástí vstupného byla opět i vynikající „škvarkovka“. Mimořádný zájem o akci, nad kterou převzala záštitu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, posunul její původně plánovaný závěr až do večerních hodin.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.