Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vsetín je prvním Fair Trade městem v České republice

Vsetín je prvním Fair Trade městem v České republice

23. 9. 2011 - VSETÍN - Město Vsetín a Litoměřice se staly prvními městy v České republice, které se honosí titulem Fair trade město. Obě města splnila podmínky mezinárodní kampaně, jejímž cílem je alespoň částečně narovnat podmínky obchodu díky spravedlivé odměně za vykonanou práci.

Výrobky spravedlivého obchodu se přitom vyznačují vysokou kvalitou. Mezi takové výrobky patří potraviny nebo další doplňkové produkty, jako jsou košíky, výrobky z textilu nebo ze dřeva.

Hlavním cílem Fair trade je podpora spravedlivého obchodu, což spočívá v rozšiřování sítě obchodů, restauračních zařízení či organizací, v nichž se prodávají nebo podávají výrobky ze třetích zemí. „Vsetín má takových míst již 13, a i díky tomu získal toto významné ocenění, které mají i světová velkoměsta, jako je Londýn, Brusel nebo Paříž. Nás těší zejména spolupráce s dětmi ze základních škol v Rokytnici a na Sychrově,“ řekla Iva Koutná, předsedkyně občanského sdružení Líska, které je členem vsetínské pracovní skupiny pro Fair trade a také jedním z míst, kde si lze výrobky označené Fair trade zakoupit.

Ve Vsetíně mohli spravedlivou kávu a čaj ochutnávat pedagogové a členové neziskových organizací na různých akcích od roku 2005. Město Vsetín podporuje Fair trade od roku 2007, kdy pořádala SPKP Vsetín první přednášku o fair trade v mateřském centru Sluníčko. V květnu 2011 připravila Líska pro občany města 1. Fair trade snídani. „Intenzivněji se tématu věnuje město Vsetín od ledna tohoto roku, kdy byla vyhlášena iniciativa Fair trade měst i v ČR. V té době rovněž žáci místní základní školy v Rokytnici uspořádali osvětovou akci o spravedlivém obchodu a požádali město o spolupráci, čímž vznikla zároveň řídící skupina pro Fair trade město ve Vsetíně,“ připomněla starostka Iveta Táborská.

Fair trade je způsob obchodu dávající drobným pěstitelům a řemeslníkům z rozvojových zemí příležitost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si tedy český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, má jistotu, že za ním nestojí například zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí. Pěstitelé v rámci fair trade dostávají za svou práci takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život. Mezi základní principy fair trade patří férové obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv, šetrnost k životnímu prostředí nebo vyplácení tzv. sociálního příplatku, který je investován do projektů místního rozvoje. Více informací naleznete také na www.fairtrade.cz. o Fair trade výrobky si je mohou zakoupit ve Vsetíně v kanceláři Lísky, která se nachází v budově ALCEDA – střediska volného času, Z. Kalandry 1095. Vždy v pondělí od 9 – 12 hodin a ve středu od 14 – 15.30 hodin. Více také na www.liska-evvo.cz.

Zájemci

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz