Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

SOUTĚŽ BARISTA ROKU JE ZA DVEŘMI

SOUTĚŽ BARISTA ROKU JE ZA DVEŘMI

12. 12. 2014 - PRAHA - Každoročně se opakující a kávovým světem očekávaná soutěž Barista roku 2015 je za dveřmi. Víte, co se letos změní? Jaké novinky si pro nás pořadatelé připravili? Znáte termíny jednotlivých kategorií? Už jste se do soutěže přihlásili?

Co je soutěž Barista roku?

Nejprestižnější a mediálně nejzajímavější každoroční aktivitou SCAE ČR je nepochybně soutěž Barista roku. Výherci všech kategorií reprezentují ČR na mistrovství světa. Prestiž soutěže stále stoupá, stejně jako mediální zájem o její výherce. Soutěž probíhá dle mezinárodních pravidel na velmi vysoké úrovni za účasti špičkové mezinárodní poroty.

Těšte se na novinky

"Největší novinkou Baristy roku 2015 je rozdělení celé soutěže do několika termínů a měst napříč celou Českou republikou." nadšeně představuje nový koncept Štěpán Neubauer, hlavní koordinátor SCAE ČR. V každém městě pak hledá partnery pro spoluorganizaci jednotlivých kategorií. A prozradil nám také, že celý koncept soutěže povede také ke vzdělávání. "Soutěž je sice hlavně setkání lidí, kteří svůj pracovní život spojili s kávou, ale letos se více otevřeme široké veřejnosti." říká Štěpán Neubauer a hned vysvětluje: "Podařilo se nám zajistit přednášky, na kterých budou vystupovat jednitliví porotci. Díky mezinárodní porotě se tak k nám dostanou informace z celého kávového světa. Dále budou k dispozici espresso bary, brew bar a barista bar, na kterém každý soutěžící bude pro veřejnost připravovat kávu, se kterou právě odsoutěžil." Právě barista bar byl na loňské soutěži velmi populární. Díky těmto aktivitám, které budou zpoplatněné, by se rozpočet SCAE ČR měl naplnit tak, aby pokryl výhercům výdaje spojené s reprezentací na světovém šampionátu. Uvidíme. Takže jak bude probíhat soutěžní rok 2015?

Barista roku 2015 a Coffee in Good Spirits

Datum:                       30. 1. - 1. 2. 2015    
Místo:                         Praha, Jatka 78, Pražská tržnice Holešovice, Bubenské nábřeží.

Hlavní soutěžní kategorií je Barista roku. Soutěžící se utkají v umění přípravy espressa a cappuccina. Součástí vystoupení je také příprava vlastního tzv. signature drinku. Důraz je kladen na bezchybnou technickou vyspělost soutěžících, výběr kávy a umění ji správně prezentovat.

Coffee in good spirits je velmi oblíbenou kategorií. Baristé se v ní snaží prezentovat co nejzajímavější spojení espressa a alkoholického nápoje. Stěžejní je v tomto ohledu samozřejmě výběr alkoholu.

Cup tasting

Datum:                    28. 3. 2015    
Místo:                      Olomouc
Uzávěrka přihlášek:   15. 1. 2015

Cup tasting je možná nejnapínavější kategorií. V ní soutěžící poměřují kvalitu svých chuťových pohárků, neboť na čas vyřazují jeden ze tří vzorků, který je od zbývajících dvou rozdílný, a to na deseti různých stanovištích. Cílem je bezchybné a co možná nejrychlejší rozpoznání nepříslušných šálků.

Brewers cup

Datum:                    25. 4. 2015    
Místo:                      Ostrava
Uzávěrka přihlášek:   15. 1. 2015

Brewers cup je široké veřejnosti nejotevřenější ze všech kategorií soutěže. Jedná se o soutěž v přípravě filtrované kávy. Tu si narozdíl od espressa je schopen udělat doma úplně každý, proto očekáváme masivní účast z řad kávových „amatérů“. Kávoví nadšenci nejčastěji řeší rozdíly mezi způsoby mletí, teploty a kvality vody.

Latte art

Datum:                    23. 5. 2015    
Místo:                      Brno
Uzávěrka přihlášek:   15. 1. 2015

Latte art je bezesporu divácky nejatraktivnější kategorií. Soutěžící v ní připravují cappuccina, do kterých kreslí obrazce, přičemž se hodnotí zejména estetická kvalita. Tulipány či rosety v cappuccinu se staly v posledním roce jakýmsi standardem a znakem kvalitní kavárny. Stěžejní a vlastně nikdy nekončící diskuse se v této disciplíně vede nad kvalitou, druhem a žádoucí teplotou použitého mléka.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: www.kavovelisty.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz